Sladkor

Ohranite svežino piškotov in hitro zacelite vse rane

Mare Koren
1. 1. 2023, 21.25
Posodobljeno: 1. 1. 2023, 21.25
Deli članek:

Sladkorja nam v teh dneh zagotovo še ni zmanjkalo. Na mizah so se v prazničnem času bohotile in razdajale številne slaščice. Ni manjkalo keksov, marmornih kolačev in drugega peciva. A tokrat ne bomo govorili o hrani, temveč o trikih, v katerih bo glavno vlogo odigral sladkor.

Dreamstime
/

Čeprav sladkor ne velja za zdravo živilo in se ga je bolje izogibati kot v preveliki meri uživati, bo v naslednjih primerih še kako dobrodošel. Ali veste, da bo podaljšal svežino rezanega cvetja, odpravil madeže trave, pognojil lončnice?

Poskrbite za svežino

Da bi piškoti, rogljički, marmorni kolači, potice in ostale sladke dobrote ostali čim dlje sveži, uporabite naslednji trik. V posode, kamor jih shranjujete, dodajte nekaj kock sladkorja in tako preprečite, da bi decembrske sladice izgubile hrustljavost in sočnost. Trik lahko uporabite tudi pri shranjevanju sira in mu tako podaljšate svežino.

Dreamstime
/

Preprečuje okužbe

Čeprav se sliši še tako nenavadno, zares drži. Sladkor se je izkazal kot odlično sredstvo pri zdravljenju in celjenju ran, pa tudi pri raznih okužbah. Na rane ali vnete predele nanesite sladkor. Ta bo uničil bakterije, ki preprečujejo celjenje in povzročajo vnetja, obenem pa bo poskrbel, da bodo bolečine hitreje izzvenele.

Podaljšajte obstojnost

Velike temperaturne spremembe rade povzročijo, da rezano cvetje precej hitreje ovene kot običajno. Da bi podaljšali svežino, preizkusite naslednji trik. Rezanemu cvetju najprej odstranite odvečne liste, prikrajšajte steblo in ga odrežite poševno. V vazo nato nalijte vodo, ki naj bo sobne temperature, in ne mrzla, saj to za rastlino predstavlja šok. Dodajte žličko sladkorja in nekoliko premešajte, da se raztopi. Vstavite cvetje in ga razporedite. Vodo zamenjajte vsak tretji dan. In še tole: če so vaše lončnice izgubile sijaj, njihova rast in cvetenje pa sta se nepričakovano ustavila, jim najverjetneje primanjkuje hranil. Tudi tukaj vam lahko še kako koristi naslednji trik. Okoli lončnice ali v podstavek nasujte nekaj sladkorja in zalivajte kot običajno. Lončnice si bodo kmalu opomogle in ponovno zaživele.