V pijačah več kalorij kot v malici

Zaradi pitja alkohola se redimo bolj, kot mislite

Mare Koren
1. 1. 2023, 10.46
Deli članek:

Več kozarcev sladkega soka ima več kalorij kot malica, z uživanjem alkoholnih pijač pa število kalorij vrtoglavo narašča.

Dreamstime
Kozarci za belo vino so visoki, spodaj širši, a pri ustju ožji, da zadržijo svežino vina.

Če boste ob obroku spili dva kozarca rdečega vina (po 2 dcl), boste zaužili okoli 320 kalorij, so izsledki raziskave, ki so jo opravili na prehrambno-biotehniški fakulteti v Zagrebu.

V pijačah več kalorij kot v malici

Alkohol in sladki sokovi lahko močno povečajo vnos kalorij, saj velikokrat ne pomislimo, da je lahko v sladkih sokovih in sestavljenih alkoholnih pijačah več kalorij kot v malici.

Kako merimo kalorije

Ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine in alkohol vsebujejo določeno količino energije oziroma kalorij na gram teže. Gram ogljikovih hidratov in beljakovin vsebuje štiri kalorije energije, gram maščob devet kalorij in alkohol sedem kalorij na gram. Priporočljiv dnevni odmerek maščob je od 20 do 35 odstotkov dnevnega vnosa kalorij. Priporočeni dnevni vnos kalorij za manj aktivnega odraslega človeka je največ 2000 kalorij, kar pomeni, da je dovoljeni vnos maščob med 44,5 grama in 78 gramov na dan.

Koliko sladkorja na dan

Posebno pozornost je treba nameniti tudi sladkorjem, ki jih pogosto dodajo napitkom in drugi prehrani. Priporočljiv dnevni vnos za odrasle ženske je 24 gramov in za moške 36 gramov. Preprosteje: ženske lahko na dan zaužijejo največ šest žličk sladkorja, moški pa devet žličk. Lahko povzamemo, da če ste za zajtrk spili kavo z dvema žličkama sladkorja, ste zadostili skoraj tretjini dnevne potrebe po sladkorju.

Voda ali nesladkani čaj

Da bi se izognili pretiravanju s sladkorji, trgovinske sokove zamenjajte s sokovi, ki jih pripravite sami. A ne pozabite, da boste za kozarec naravnega soka uporabili več sadežev in tako zaužili več sladkorja, kot bi ga zaužili, če bi pojedli le en sadež. Najbolje bo, če si boste pripravili limonado, limone namreč vsebujejo zelo malo sladkorjev in veliko vitamina C. Še bolje pa je, če si za žejo privoščite kozarec vode ali nesladkanega zeliščnega čaja.