Brce v temo

Baba Vanga in njen smrtonosni virus, ki v permafrostu še vedno čaka na svojo priložnost

R.T.
1. 1. 2023, 07.25
Deli članek:

Ena krasnih stvari pri napovedovanju prihodnosti, po kateri so radi posegli vsi »veliki« vidci v zgodovini, je ta, da bolj kot je napoved nejasna, nedoločna in ovita v meglo, več ima možnosti, da se vsaj navidezno uresniči.

Shutterstock
Baba Vanga ni nezmotljiva.

Dogodkov, ki se vsako leto odvijejo po svetu, je veliko, veliko pa je tudi ljudi, ki ob njihovih interpretacijah uteho iščejo v prerokbah slepih jasnovidk ali srednjeveških zdravilcev, astrologov in mislecev. Obstaja razlog, zakaj denimo v horoskopih nikoli ni zapisano kaj podobnega: »pazite se tiste igračke, modrega avtomobilčka, ki ga je mali Mihec pozabil na stopnišču, sicer vas čaka boleča izkušnja«. To veščino je dodobra izpilil že slavni Nostradamus, v tem pa ni bila nič manj vešča bolgarska zeliščarka Vangelia Pandeva Dimitrova Gušterova, svetovnemu občestvu bolj poznana kot slepa Baba Vanga.

Seznam prerokb Babe Vange, ki si je prislužila tudi vzdevek »Nostradamus Balkana«, je dolg, z njimi bo človeku kravžljala možgane vse do daljnega leta 5079, če mu seveda do takrat uspe prebroditi vse katastrofe, ki mu jih je položila na trnovo pot. Vanga naj bi vizionarka postala pri rosnih 12 letih, ko je njeno vasico obiskala silovita peščena nevihta, jo odpihnila v zrak ter ji v oči natrla peska in prahu. Nekaj dni pozneje so jo slepo našli starši, a ona je videla bolje kot kadar koli prej. Menda je pozneje postala tudi zdravilka. Nekaj prerokb je prihranila tudi za leto 2022. Pa poglejmo, s katerimi je po ocenah tistega dela svojih častilcev, ki vendarle priznavajo, da ni bila nezmotljiva, brcnila v temo.

Smrtonosni virus, kobilice in nezemljani

In še dobro, da je bila na drugi strani njene brce tema. Med drugim je namreč napovedala, da nas čaka epidemija smrtonosnega virusa, ki bo zaradi podnebnih sprememb izbruhnila v Sibiriji. Tam naj bi namreč v ledu ali permafrostu počival virus, ki čaka na svojo priložnost. Človeštvo ima dovolj epidemij za najmanj desetletje ali dve. Še en krogla, ki je odletela mimo, je bila njena napoved o hudi lakoti v Indiji, ki naj bi bila posledica velikega padca temperatur. Ob tem naj bi tam namreč doživeli invazijo kobilic, lačnih pridelka, za katerega garajo kmetje. Med prerokbami najdemo tudi tisto o invaziji nezemljanov. Slepa vidkinja je videla, da bodo ti na Zemljo poslali asteroid, s katerim naj bi iskali življenje na drugih planetih. Je pa Vanga domnevno pravilno napovedala marčevske hude poplave v Avstraliji ter hudo sušo v Združenem kraljestvu, ali pa morda v Franciji, Italiji oziroma na Portugalskem. Vidkinja namreč ni bila najbolj natančna, v prerokbi je navedla zgolj, da bodo hude suše deležna večja mesta po svetu.

Profimedia
Baba Vanga, ki je umrla 11. avgusta 1996, počiva v grobu v bolgarski vasici Rupite, kjer je preživela večino svojega življenja.

O asteroidu tudi Nostradamus

Motil se je tudi veliki Nostradamus. Njegovi privrženci bodo razočarani spoznali, da v resnici ni napovedal smrti kraljice Elizabete II., kot se šušlja po medmrežju. Zvedave oči mnogih so namreč temeljito prečesale njegovo slovito zbirko prerokb Les Propheties in v njej niso našle nobene neposredne navedbe smrti katere koli kraljice. Izkazalo se je, da je oseba, ki je prva poročala o Nostradamusovi pravilni napovedi kraljičine smrti, to prerokbo pobrala iz interpretacije jasnovidčevih del nekega drugega sodobnega avtorja. Kadar človek napoveduje stvari, ki se bodo zgodile dolgo po tem, ko bo sam že pod rušo, ni mesta za polovičarstvo. Smiselno je udariti z vso silo. »Ogenj vidim, ki bo padel z neba,« je denimo za leto 2022 napovedal srednjeveški mislec, njegovi privrženci pa so v tem videli napoved, da bo v Zemljo trčil asteroid. Na srečo astronomi letos niso zabeležili omembe vrednega dogodka, ki bi zadostil tej prerokbi. Razen če je Nostradamus v resnici videl kakšnega od manjših meteoritov, a potem takšna prerokba ni vredna prebite pare, saj glede na študijo raziskovalcev z Univerze v Manchestru na Zemljo vsako leto pade približno 17.000 meteoritov. Bi pa to pomenilo, da je bil mislec resnično ostrega vida.

Profimedia
Nostradamus je bil francoski zdravnik, astrolog in jasnovidec.