Obvarovati pred zmrzaljo

Spoznajte skrivnost, ki jo zmore že en sam kivi

M.K.
8. 12. 2022, 21.57
Posodobljeno: 8. 12. 2022, 21.57
Deli članek:

Kivi je nekoč veljal za eksotični sadež, dandanes pa ga sadimo po vsej Sloveniji, le dobro ga moramo obvarovati pred zmrzaljo. Je izvrsten vir vitamina C, nepogrešljiv je pri zaprtju, preprečuje pa tudi oksidativni stres in kronične bolezni.

Dreamstime
Slasten kivi.

Kadar govorimo o kiviju, pomislimo na zdravje, na sadež, ki okrepi imunski sistem. Redno uživanje kivija bo zmanjšalo tveganje za pojav prehlada in gripe, ki sta zdaj na pohodu, uredili pa boste tudi prebavo. Vendar ne pretiravajte, saj lahko preveč kivija tako močno pospeši prebavo, da boste večji del dneva na stranišču. Priporočeno je, da zaužijete od enega do tri sadeže na dan.

Pomoč astmatikom

Znanstveniki so odkrili, da lahko s kivijem blažimo simptome, značilne za astmo. Predvidevajo, da k temu prispeva predvsem visoka vsebnost vitamina C in drugih antioksidantov v kiviju. Ugotovili so, da se je tistim, ki so redno uživali kivi, izboljšalo stanje pljuč. Ublažili so hropenje in druge težave, povezane z dihalnim sistemom.

Težave s prebavo in zaprtjem

Če imate težave z razgradnjo beljakovin, morate uživati kivi. Če se beljakovine ne razgrajujejo pravilno, se začnejo strupene snovi kopičiti v debelem črevesu, kar povzroči napihnjenost, vetrove, povečanje telesne teže in bolečine v spodnjem delu hrbta. Pojavita se neprijeten zadah in telesni vonj.

Zaradi številnih vitaminov in mineralov, vlaknin ter drugih snovi je kivi odlična izbira, kadar imamo težave s trdim blatom in zaprtjem. Kivi bo poskrbel za pogostejše odvajanje in mehkejše blato.

Konec kroničnih bolezni in oksidativnega stresa

Številne bolezni povzroči nepravilno delovanje prebavil. Če prebavila ne delujejo dobro, se v telesu pojavijo škodljivi prosti radikali. Preveč prostih radikalov pomeni povečano tveganje za nastanek bolezni, tudi resnejših, kot je rak na debelem črevesu in danki. Zato je pomembno, da telo oskrbimo z antioksidanti, ki ščitijo celice pred oksidativnim stresom. V kiviju je veliko antioksidantov. Med njimi je veliko polifenolov, ki uspešno ščitijo prebavila.

Znižanje krvnega tlaka

V kiviju je bioaktivna snov, ki pomaga zniževati krvni tlak. Z rednim uživanjem boste zmanjšali tveganje za srčno kap.