Kot tek?

Telovadimo med pospravljanjem doma

Mare Koren
4. 12. 2022, 14.20
Deli članek:

Sesanje doma ni v ničemer podobno teku po tartanski stezi na stadionu, a kot kažejo raziskave, porabimo ravno toliko kalorij kot med tekom čez drn in strn.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Psihologi na Univerzi Harvard so odkrili, da je vzdrževanje doma odlična telovadba za vse mišične skupine, prispeva pa tudi k hitrejšemu hujšanju in uravnava previsok krvni tlak. V nadaljevanju preberite, kako se je najlažje lotiti telovadbe med hišnimi opravili.

Lepo po vrsti

Oblecite si udobna oblačila. V njih ne boste samo lažje telovadili, ampak tudi gospodinjili. Gibanje rok naprej in nazaj je odlično za mišice rok in trebuha. V uri sesanja boste porabili približno 190 kalorij, to številko pa lahko povečate, če med sesanjem izvajate počepe ali izpadne korake. Z desno nogo stopite naprej in se spustite v počep, dokler desno koleno ni v kotu 90 stopinj. Zadržite položaj od tri do deset sekund. Enako ponovite z levo nogo.

Dreamstime
Pomivanje tal

Pomivanje

Tla so zdaj pripravljena na pomivanje. S tem opravilom krepite ramena, trebušne in tudi stegenske mišice, zlasti kadar počepnete ali pokleknete, da bi dosegli težje dostopna mesta. Med pomivanjem porabimo približno 195 kalorij na uro. Bodite pozorni, da roke izmenjujete. Če boste krpo držali vedno v isti roki, se lahko pojavi mišično neravnovesje, ki povzroči bolečine.

Perilo

Ko zlagate oprano perilo, izkoristite priložnost za počepe. Odložite košaro s perilom na tla blizu stene. S hrbtom se naslonite na steno in vsakič, ko iz košare vzamete kos perila, naredite počep (spustite se toliko, da so kolena v pravem kotu). Zadržite položaj od 10 do 30 sekund.

Umazana posoda

Namesto pomivalnega stroja se umazane posode lotite sami. Pri tem lahko ob koritu delate naslednjo vajo: stopite na prste in tako stojte od tri do deset sekund. Počasi se spustite. Vajo ponovite desetkrat, naredite pa od dva do tri nize z vmesno minuto počitka.

195 kalorij med pomivanjem tal 

Med pomivanjem tal krepite ramena, trebušne in stegenske mišice. Če počepate ali poklekate, toliko bolje.