Kaj je užitno

Imate radi artičoke? Kaj moramo o njih vedeti?

Mare Koren
27. 11. 2022, 16.29
Deli članek:

Znano je, da je artičoka odlično zdravilo za bolezni jeter in učinkovita pomoč pri prebavnih motnjah. Jo poznate? Jo znate pripraviti?

Dreamstime
Cvet artičoke

Artičoka je zdravilna rastlina iz družine nebinovk in izvira z Arabskega polotoka, kjer jo pogosto uporabljajo v kulinariki. V Evropi se pojavlja v francoski, italijanski, španski in belgijski kuhinji. Je trajnica in zraste do dveh metrov v višino. Prepoznamo jo po grobih in nagubanih steblih, listi so razvejani in enakomerno razporejeni po steblu. Vrhnja stran je temno zelene barve, spodnja stran pa siva. Mesnati del rastline poznamo kot srce artičoke.

Afrodiziak in hrana bogatih

Stari Grki in Rimljani so artičoke uživali kot afrodiziak. Priljubljene so bile predvsem pri plemstvu, ki jih je uživalo zgolj s kumino in kisom. Nato so nekoliko utonile v pozabo, nad njimi pa se je v 16. stoletju začela navduševati Katarina Medičejska, zaradi česar so začeli nastajati novi recepti in načini priprave. Svežo artičoko prepoznamo tako, da nekoliko zaškripa, ko jo stisnemo. Shranjena v hladilniku se sicer obdrži več tednov, a se okus od trenutka, ko jo odrežemo s peclja, do uporabe precej spremeni, zato jo je priporočljivo uporabiti čim prej.

Kaj je užitno

Pri artičoki so užitni mesnat spodnji del listov, osrednji del in spodnji del koška. Pred uporabo artičoke dobro operemo pod tekočo vodo, odstranimo spodnje lističe, pecelj pa odrežemo na dolžino dveh centimetrov. Odrežemo tudi zgornjo četrtino. S posebnimi škarjami ali nožem odrežemo tudi koničaste robove listov. Nato jih pokapljamo z limoninim sokom, saj hitro porjavijo. Lahko jih kuhamo, vlagamo, dušimo, pražimo, cvremo … Postrežemo jih kot samostojno jed ali v kombinaciji z različnimi nadevi in prelivi. Če vam je uspelo dobiti mlade artičoke, jih lahko uživate tudi surove ali v solati.

Kako zdrave so

V ljudski medicini artičoke cenijo že stoletja. Zdravilne učinkovine so v listih. Spodbujajo izločanje žolča, celjenje jetrnih celic, povečujejo izločanje urina in ugodno delujejo na prebavo. Zdravilci jih pogosto predpisujejo za zdravljenje težav z mehurjem in žolčem, koristne pa so tudi pri zniževanju holesterola in boleznih ledvic. Sveže vsebujejo veliko folne kisline ter vitamina C in K, ki imata ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema in ohranjanju zdravih kosti.