Dvigne se

Največ prahu se pojavi v začetku ogrevanja

Mare Koren
27. 11. 2022, 15.11
Deli članek:

Prižgale so se peči, radiatorji so topli, dvignil pa se je tudi prah. Ste jih odzračili in očistili pred ogrevalno sezono?

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Večina slovenskih domov se še vedno ogreva s klasičnimi rebrastimi radiatorji, ki so, če jih ne čistimo redno, leglo sprijetega prahu. Na začetku ogrevalne sezone, ko se toplota dviga z radiatorjev, se dvigne tudi obilica prahu, ki se širi po prostoru in povzroča dodatno delo, obenem pa draži dihalne poti. Čiščenje radiatorjev ni preprosto, vendar je nujno opravilo.

Dvakrat na mesec

Strokovnjaki svetujejo, da bi bilo dobro radiatorje v grelni sezoni očistiti vsaj dvakrat na mesec. Tako boste preprečili prašenje in zmanjšali draženje dihalnih poti. Če imate rebraste radiatorje, boste umazanijo najlažje očistili s pomočjo omela. Pod radiator položite mokro staro brisačo, ki bo zadržala prah. V pomoč bo tudi sesalec. Uporabite ozek nastavek s ščetko, in če je le mogoče, začnite sesati na spodnji strani. Odlična pomoč pri čiščenju je lahko tudi sušilnik za lase. Ta bo preprosto odpihnil prah skozi reže in se nabral na stari brisači, ki ste jo položili na tla. Uporabite lahko tudi kompresor za stisnjen zrak, ki bo hitro opravil z nadlogo, a bodite pripravljeni, da bo zaradi pritiska šlo nekaj prahu v zrak.

Očistite ob steni, ne pozabite na lice

Ne pozabite očistiti tudi območja med radiatorjem in steno. Tudi tu si lahko pomagate s sušilnikom ali kompresorjem. V pomoč vam bo tudi pernato omelo. Lahko pa si pomagate z daljšo gibljivo palico, na katero privežete gobico ali krpo iz mikrovlaken za čiščenje prahu, in tako očistite prah, ki se je nabral ob steni. Ko notranjost med rebri in del med steno in radiatorjem očistite, je čas, da se lotite čiščenja sprednje strani oziroma lica. Radiator je najbolje čistiti, ko je hladen. Obrišite ga z univerzalnim čistilom ali pa uporabite moč citrusov, ki bodo radiator očistili, obenem pa odišavili dom.