Kaj delate narobe?

Kako ostri so kuhinjski noži?

Mare Koren
27. 11. 2022, 11.12
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 16.27
Deli članek:

Prihajajoči prazniki bodo znova postregli z obilico slastnih jedi, ki jih je treba tudi pravilno pripraviti. Kuhinjski noži so osnovna oprema vsake kuhinje. Kako skrbite zanje?

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Vsi, ki se radi sučejo za kuhinjskim pultom in znajo vrteti kuhalnico, se še kako dobro zavedajo, da je pomembno, da je v kuhinji tudi set kvalitetnih, dobro režočih nožev, saj močno olajšajo pripravo jedi. Vaši noži hitro otopijo? Kaj delate narobe?

Ne glede na to, koliko ste odšteli za set nožev in iz kako kakovostnih materialov so, se vsi noži prej ali slej obrabijo, skrhajo in postanejo topi. Zato jim je treba nameniti še posebno pozornost, če jim želimo podaljšati življenjsko dobo in poskrbeti, da bodo rezila čim dlje ostra.

 Pomivanje v pomivalnem stroju 

Nožev, ne glede na to, iz kakšnega materiala so, nikoli ne pomivamo v pomivalnem stroju. Nekateri proizvajalci sicer navajajo, da je pranje v pomivalnem stroju dovoljeno, a le redki noži ostanejo zares »kvalitetni« po večkratnem umivanju in vročini, ki se ustvarja v pomivalnem stroju. Raje se držite nasveta, da je za dobre nože ustrezno umivanje le ročno. Pomembno je tudi, da noža nikar ne puščate dolgo umazanega in mokrega, četudi je iz nerjavečega jekla ali keramike. Nož že med uporabo pa tudi po njej obrišite s krpo in ga spravite na varno mesto, kjer se bo popolnoma osušil.

Neustrezna podlaga

Naslednji ubijalec nožev je neustrezna podlaga. Če je le mogoče, za rezanje zelenjave, mesa, kruha pa tudi ostalih živil uporabljajte leseno podlago. Tej bodo vaši noži najbolj hvaležni. Pomembno je le, da uporabljate različne podlage za pripravo mesa, zelenjave in rib, da se okusi in bakterije ne mešajo med seboj. Tudi lesene podlage niso namenjene za pranje v pomivalnem stroju, saj bodo prej ali slej razpadle. Operite jih zgolj z detergentom za pomivanje posode in vročo vodo. Za dobro razkuževanje uporabite polovico limone, s katero podrgnete po površini in pustite delovati vsaj 15 minut. Sok bo dezinficiral podlago, ob tem pa iz nje izvabil tudi neprijetne vonjave in umazanijo. Namesto soka lahko uporabite tudi alkoholni kis.