Zanimivosti

Še pred zimo zaščitimo sadno drevje pred živalmi

Mare Koren
26. 11. 2022, 22.11
Posodobljeno: 26. 11. 2022, 22.12
Deli članek:

Z glodanjem brstov, poganjkov in lubja lahko namreč močno poškodujejo sadno drevje. Celo do te mere, da sadno drevje odmre. Ukrepajte, preden bo prepozno.

Profimedia
Beli apneni premaz

V zimskem času, ko nas preseneti debela zimska odeja, začne gozdnim živalim velikokrat primanjkovati hrane. Takrat se lotijo debel dreves, na katerih objedajo lubje. To lahko povzroči veliko škodo. Rane, ki jih povzročijo, so odlično mesto za vdor bolezni, zmanjšanje odpornosti dreves, njihovo prirast in velikokrat takšna drevesa propadejo. Po navadi gozdne živali objedajo smreko, jelko, češnjo, breskev, hruško, veliki jesen, gorski brest in nekatere druge vrste.

Domači premazi

Da bi primerno zavarovali drevesa pred objedanjem, danes uporabljamo različne zaščite. Najpogostejši so premazi, katerih recepti in izdelava se prenašajo iz roda v rod. Strokovnjaki se danes nagibajo k uporabi premazov, ki vsebujejo kremenčev pesek, saj je ta jelenjadi in drugi divjadi neprijeten. Mnogi pripravljajo premaze na osnovi raznih smol, ki jim pogosto primešajo agresivne dišave. Spet drugi se lotevajo prakse z odpadnimi jedilnimi olji. Preverjena zaščita je premaz z belilom, pripravljenim z apnenim beležem, ki mu dodamo kremenčevo mivko. Takšen premaz bo ščitil lubje drevesa pred škodo, ki jo povzročajo predvsem zajci.

Svetleča odvračala

Odlična rešitev, ki bo iz sadnega vrta odgnala nezaželene goste, so svetleči in glasni predmeti. Na veje obesite na trakove narezano odpadno embalažo (denimo od kave), ki se lesketa. Odlične pri preganjanju so tudi zgoščenke in lističi aluminijeve folije ter odpadne pločevinke, ki bodo z rožljanjem in lesketanjem gotovo odvrnile marsikateri nepovabljen obisk.  

Naj poskrbi narava

Le nekaj človeške pomoči je potrebne, da bomo ohranili naravno zaščito. V sadovnjak postavite drog v obliki črte T. Ta bo odlična opazovalnica za ptice ujede, ki bo preprečila marsikatero neprijetnost. Pustite pa tudi mačkam in psom, da se nemoteno sprehajajo po sadovnjaku in uživajo v lovu. Nastavite denimo goveji loj. Ta bo privabil lisico, lahko pa naredite tudi nekaj zavetišč za podlasico.