Zanimivosti

Nasveti za praznično nakupovanje, da ne bo nihče ostal brez darila

Oglasno sporočilo
23. 11. 2022, 13.06
Posodobljeno: 23. 11. 2022, 13.25
Deli članek:

Nekateri ljudje uživajo v božično-novoletnem nakupovanju, obožujejo okraske in lučke, izbiranje popolnih daril za vse na svojem posebnem seznamu, celo gneča v trgovinah jih ne moti. Že prva božična pesem jih popelje v praznično razpoloženje in to ne popusti vse do 1. januarja. No, so pa tudi ljudje, ki nakupovanja ne marajo preveč in jih praznična mrzlica spravlja v slabo voljo.  

Ne glede na to, ali se izogibate prazničnega nakupovanja ali pa je to vaš najljubši čas v letu, bodo naslednji napotki gotovo dobrodošli, saj bo tako december precej manj stresen in še prijetnejši. 

Pred začetkom prazničnih nakupov si vzemite čas za načrtovanje, pregled proračuna in organizacijo. Predvsem pa se jih lotite že zdaj – in še namig: izkoristite črni petek, ki prinaša zares fantastične popuste v vse fizične in spletne trgovine. Na črni petek lahko mirno kupite kakšno darilo tudi zase, da se nagradite še pred decembrsko mrzlico.

5 zlatih pravil pri nakupovanju prek spleta:

Spletne nakupe plačajte po predračunu ali s plačilnimi karticami.

Ob spletnem nakupu navedite svojo mobilno številko, da vas bo Pošta Slovenije lahko obvestila o dostavi in prevzemu pošiljke.

Ob zaključku spletnega naročila pri nastavitvah dostave izberite najljubši način prevzema. Kot smo že omenili,je na voljo 7 načinov dostave.

Če vas v času dostave ne bo na naslovu, izkoristite prednosti storitve Moja dostava – moja izbira.

Sledite svoji pošiljki na vsakem koraku –Sledenje pošiljk.

Zdaj pa k strategiji pametnega prazničnega nakupovanja 

Pripravite seznam 

Odločite se, koga boste obdarili. Nekateri ljudje nakupujejo le za ožjo družino in prijatelje, zadnje čase veliko ljudi obdaruje le še otroke, ki verjamejo v dobre može. Spet drugi poklanjajo darove tudi sodelavcem, svojim frizerjem, vodovodarjem, učiteljem svojih otrok, celo bežnim znancem. Ne glede na to, ali je vaš seznam dolg ali kratek, zapišite imena ljudi, ki jih nameravate obdariti, ter dodajte opombe, kakšna darila so zanje primerna.

Kaj naj seznam vsebuje  

Posebne ideje za darila, na primer če iščete prav določeno vrsto punčke ali pulover ali kravato posebne znamke.   Splošne ideje za darila, na primer poljubna kozmetika, knjiga ali kos oblačila.   Velikosti oblačil in obutve, okus za knjige in glasbo.   Opombe o najljubših barvah, živilih ali priljubljenih trgovinah obdarovanca, če se odločite za nakup darilne kartice.   Splošno božično darilo ali dve, ki ju lahko podarite vsakomur, če bi morda na koga pozabili, on pa na vas ni.  

Določite popolno darilo 

Kakšno darilo ustreza vsaki osebi na vašem seznamu? Približno si zamislite, kakšnega darila bi se obdarovanec najbolj razveselil. Zapišite ideje. Že zdaj prisluhnite ljudem, ali morda omenjajo, kaj si želijo, in namige tudi zapišite. Otroke spodbudite, naj pišejo Božičku ali dedku Mrazu, da bodo razkrili svoje želje.  

Določite decembrski proračun

Preden začnete nakupovati, nekaj časa namenite pregledu svojega prazničnega proračuna. Na hitro izračunajte, koliko naj bi za določeno osebo porabili. Na primer, verjetno boste porabili več denarja za ožjo družino kot za sodelavce. In ne nazadnje, predvidite stroške vsega prazničnega nakupovanja, vključno z:

• darili,

• ovojnim papirjem, pentljami in voščilnicami,

• stroški pošiljanja daril, če jih ne boste poklonili osebno,

• okraski

• in seveda praznično hrano in dobrotami, pod katerimi se bo šibila domača miza.  

 Za praznično nakupovanje izkoristite splet

Če nimate časa ali se vam ne ljubi nakupovati v lokalnih trgovinah, je na voljo nešteto spletnih trgovin, polnih božičnih zakladov. Spletno nakupovanje je varnejše in lažje kot kdajkoli prej. Vse večje veleblagovnice in specializirane trgovine imajo spletna mesta, ki jih je preprosto uporabljati. Ob dobrem dosegu interneta lahko brez skrbi kupujete darila v udobju svojega doma.

Mimogrede, Pošta Slovenije ponuja sedem različnih možnosti dostave, in ni vrag, da najdete zase najudobnejšo: v PS Paketomat, paketnik Direct4me, na dogovorjeno mesto (terasa/balkon, garaža, lopa, pred vhodom …), bencinski servis (BS Petrol ali BS MOL Slovenija), na drugi naslov – katerikoli naslov v Sloveniji, na pošto ali na izbrani datum (na voljo trije različni datumi). Preverite več na posta.si/enostavna-dostava.si

In še zelo pomembna informacija: Pošta Slovenije od poletja spletnim kupcem omogoča, da kupljena oblačila pomerijo že v poštnih poslovalnicah. Saj veste, kako je, ko naročite obleko, ki vam je nato premajhna, a ker se vam ne ljubi pravočasno nazaj na pošto, ostane v vaši omari in vas opominja na presežek kilogramov. Zdaj lahko z enim obiskom poštne poslovalnice kupec opravi vse – preveri ustreznost kupljenega izdelka in ga po potrebi takoj vrne spletnemu trgovcu. To lahko preverite denimo na črni petek, 25. novembra; pohitite in naročite najljubši kos oblačila ob velikih znižanjih.

Pravočasno opravite spletne nakupe

Ne pozabite rezervirati svojega prostega časa za nakupovanje, da vas prazniki ne prehitijo. Nakupujte denimo zgodaj zjutraj, ko drugi še spijo in je v trgovinah manj gneče, ali še bolje, nakupujte prek spleta. To vam bo prihranilo stres ob iskanju parkirišča, iskanju izdelkov, ki se hitro razprodajo, po različnih trgovinah in ob soočanju z velikimi množicami. Ne pozabite, vsa darila – no, razen avtomobila, hiše in podobnega – lahko naročite v PS Paketomate po vsej Sloveniji, kjer boste naročila dvignili, ko boste imeli čas, in ne bo treba čakati poštarja, čeprav je sila simpatičen možak.

Pošta Slovenije priporoča pravočasno oddajo pisem in paketov 

Priporočeni roki za oddajo prazničnih pošiljk