110 let od nesreče

Sonar zaznal nov signal ob razbitini Titanika, sledilo presenetljivo odkritje

E. J.
8. 11. 2022, 10.53
Posodobljeno: 8. 11. 2022, 11.32
Deli članek:

Razbitina legendarnega Titanika, ki se nahaja na dnu severnega Atlantskega oceana, približno 4000 metrov pod površino, počasi razpada, vendar to ne pomeni, da je osamljena v mračnih globinah. Signal, ki ga je prejel sonar pred približno 26 leti, je pokazal, da se na tem območju nahaja veliko več, kot se je domnevalo.

profimedia
Razbitina Titanika, nekoč največje in najbolj razkošne ladje na svetu, je še vedno magnet za raziskovalce.

Pilot podmornice Nautile in potapljač P.H. Nargeolet je prvič leta 1996 opazil čuden signal na sonarju. Vzrok tej podvodni anomaliji je do zdaj ostajal neznan. Med letošnjo ekspedicijo na brodolom Titanika so Nargeolet in njegovi kolegi končno obiskali predhodno označeno lokacijo signala, da bi poiskali skrivnostni objekt, ki ga je zaznal sonar, poroča CNN.

profimedia
RMS Titanic (Royal Mail Ship Titanic) je bil britanski potniški prekooceanski parnik, ki je potonil v severnem Atlantskem oceanu 15. aprila 1912. Ladja se je zaletela v ledeno goro na svoji krstni plovbi iz Southamptona v New York.
Menili so, da bodo našli še del razbitine

Nargeolet je namreč zaradi jakosti signala menil, da se tam nahaja še kakšne del Titanika, a namesto tega je našel skalnati greben, sestavljen iz raznih vulkanskih formacij, na njem pa polno življenja: jastoge, ribe, spužve in ​​nekaj vrst koral, ki bi lahko stare več tisoč let, še piše CNN. Zakaj je to boljše kot nove razbitine Titanika?

Razrešitev skrivnosti prehajanja vrst po morskem dnu?

Morski biolog Murray Roberts z univerze Edinburgh na Škotskem odgovarja, da so bitja na tem skalnem grebenu v globokomorskem breznu predelu drugačna od tistih, ki sicer živijo v globokomorskih breznih in da je to odkritje zato še boljše od kosov razbitin. Globokomorsko brezno, torej dno oceana na globini 3000 do 4000 metrov, ki predstavlja kar 60 odstotkov zemeljske površine, je običajno poraščeno z muljem in brez takšnih grebenov, polnih življenja. A kot kaže, ni tako. In ravno takšen primer bi lahko razrešil še eno skrivnost: kako spužve in korale prehajajo preko oceanskega dna. »Včasih jih najdemo na mestih, kjer se vprašamo: le kako so prispeli tja? Če torej obstaja več takšnih skalnih grebenov, pa bi lahko pojasnili, kako potujejo po oceanu.«

profimedia
Globokomorsko brezno imenujemo dno oceana na globini 3000 do 4000 metrov, predstavlja pa kar 60 odstotkov zemeljske površine. Običajno je poraščeno z muljem in brez skalnih grebenov, polnih življenja - zdaj so odkrili, da ni vedno tako.
Še en signal

Poleg na novo najdenega grebena je v bližini Titanika zabeležen še en sonarni signal, katerega pa Nargeolet namerava identificirati na prihodnji ekspediciji. Ugiba, da bo našel še večji morski greben kot ta, ki ga je zdaj našel.

Titanik, najbolj znana ladja na svetu

Razbitino Titanika je leta 1985 odkril francosko-ameriški raziskovalec Robert Ballard. Titanik je postal najbolj znana ladja na svetu: spomini na to ohranjajo številne knjige, pesmi, filmi, razstave in spomeniki. 

RMS Titanic (Royal Mail Ship Titanic) je bil britanski potniški prekooceanski parnik, ki je potonil v severnem Atlantskem oceanu 15. aprila 1912.  Ladja se je zaletela v ledeno goro na svoji krstni plovbi iz Southamptona v New York. Od 2.224 potnikov in članov posadke je umrlo 1.503 ljudi, preživelo pa jih je le 705, zato je to ena najhujših pomorskih nesreč v človeški zgodovini. Titanik je bil največja in najbolj razkošna potniška ladja na svetu, na njej  je potovalo veliko bogatih in slavnih ljudi na svetu ter veliko izseljencev iz Velike Britanije, Skandinavije, Irske in iz cele Evrope, ki so si v ZDA hoteli poiskati boljše življenje. Potniki prvega razreda so imeli telovadnico, bazen, knjižnico, velikansko restavracijo in luksuzne sobe. Ker je imel Titanik v podpalubju vgrajena neprepustna vrata, ki so lahko zadržala poplavitev, so vsi menili, da je Titanik preprosto nepotopljiv.