ČAS SE IZTEKA

Podnebna štafeta bo tekla tudi čez Slovenijo

M. T. V.
1. 10. 2022, 16.12
Posodobljeno: 1. 10. 2022, 16.42
Deli članek:

Danes se je uradno začel podnebni tek Čas se izTEKa, najdaljša neprekinjena in najbolj množična podnebna iniciativa. od Glasgowa na Škotskem do Sharm-el Sheikha v Egiptu

Ekošola
Podnebna štafeta se ej začela v Glasgowu.

Danes se je uradno začel podnebni tek Čas se izTEKa, najdaljša neprekinjena in najbolj množična podnebna iniciativa. Štafeto s podnebnim sporočilom mladih si bo 38 dni na 7.767-km poti skozi 18 držav med tekom, kolesarjenjem in jadranjem podajalo na tisoče mladih in njihovih spremljevalcev. Na uvodni slovesnosti v Glasgowu na Škotskem, kjer je bila lanska podnebna konferenca COP26, jo je na pot pospremilo 3.000 otrok. Končni cilj štafete je Sharm-el Sheikh v Egiptu, kjer se 6. novembra začne letošnji COP27.

Podnebna štafeta bo potovala neprekinjeno v 18 državah v skupni dolžini 7.767 km, razdeljenih na 732 etap po Škotski, Walesu, Angliji, Franciji, Belgiji, Nizozemskem, Nemčiji, Avstriji, Italiji, Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Albaniji, Grčiji, Cipru, Izraelu in Egiptu. V Slovenijo bo prispela mimo Nove Gorice v torek, 18. oktobra proti večeru, na 245 kilometrih si jo bodo predali na 23 etapah. V Ljubljani jo bodo prevzeli tik pred polnočjo prevzeli tekači Pedagoške fakultete v Ljubljani, prve ekofakultete v Sloveniji. Od tam bo pot nadaljevala proti Vrhniki, Grosuplju, Ivančni Gorici, Trebnjem, Mirni Peči, Novemu mestu. 

V času podnebnega teka bodo potekale lokalne podnebne akcije po celem svetu prek globalne mreže programa Ekošola in drugih organizacij ter partnerjev. V Sloveniji se bo v tek posredno vključilo 160 slovenskih ekovrtcev, ekošol in ekofakultet, ki bodo organizirali šolski tek in druge spremljevalne podnebne akcije.

Nacionalni koordinator programa Ekošola, Gregor Cerar, prek katerega se v Sloveniji vključujemo v globalno podnebno iniciativo, dodaja: »Veseli nas, da je Podnebni tek podprl tudi gospod Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, vanj se vključujejo tudi podjetja in organizacije, tekli bodo učenci in mentorji programa Ekošola, predstavniki podjetij in drugi. Za lokalne podnebne dogodke bodo poskrbele ustanove v programu Ekošola; vabimo, da se v njihove aktivnosti vključijo in jih podprejo v lokalnih skupnostih in drugih organizacijah.«

»Kakovostno podnebno izobraževanje je ključnega pomena, če želimo ljudi vseh starosti opremiti z znanjem in veščinami, potrebnimi za izgradnjo prihodnosti, v kateri lahko vsi uspevajo.« Tako se začne sporočilo, ki ga bodo mladi predali udeležencem COP27 v Sharm-el Sheikhu. Podporo ji je doslej izkazalo 250.000 podpisnikov. Štafeta predstavlja 18 narodov, štiri vrste akcij in eno skupno sporočilo, predvsem pa simbolizira moč sodelovanja. Štafeto spremlja 4-članska mednarodna ekipa, med potjo pa bodo posneli tudi dokumentarec.