SVETOVNI DAN KAVE

Da smo začeli piti kavo, je kriva koza

M. T. V./STA
1. 10. 2022, 08.00
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 15.19
Deli članek:

Danes je svetovni dan kave, ki ga je v okviru razstave Expo 2015 v Milanu prvič organizirala Mednarodna organizacija za kavo (ICO). Da je kava priljubljena tudi v Sloveniji, kaže podatek, da je prebivalec doma v povprečju letno porabi tri kilograme.

Pixabay
Kava je priljubljena po vsem svetu.

"Ob mednarodnem dnevu kave praznujemo napore več milijonov ljudi po svetu - od pridelovalcev, pražilcev, do lastnikov kavarn in številnih drugih," so zapisali pri ICO. Letos izpostavljajo predvsem pridelovalce kave po vsem svetu, ki jim želijo pomagati do poštenega plačila, so zapisali na spletni strani organizacije.

Legenda pravi, da so pastirji koz v 9. stoletju opazili učinek kofeina na njihove koze, ki so po zaužitju rastline kavovca plesale. Lokalni menih je nato naredil pijačo iz pridelka in ugotovil, da ponoči ne spi. Tako je nastala izvirna skodelica kave. Ali ste vedeli, da so kavna zrna v resnici semena? So koščice češnjam podobnih jagod, ki jih najdemo na cvetočih grmovnicah, vendar jih zaradi podobnosti s stročnicami imenujemo kar zrna.

Danes se kava uživa v tako velikih količinah, da je drugo največje trgovano blago na svetu, prekaša jo le surova nafta. Največ kave na dan menda popijejo - ne boste verjeli - Finci! Osem ali devet skodelic na dan je norma v tej nordijski državi, nekateri domačini pa jih zaužijejo celo 30, kar sploh ni priporočljivo.

Kava je priljubljena tudi v Sloveniji. Kot so ob mednarodnem dnevu zapisali na statističnem uradu, je prebivalec lani doma v povprečju porabil tri kilograme kave. Za kilogram je bilo treba v povprečju odšteti 9,17 evra. S povprečno mesečno neto plačo je bilo lani v Sloveniji možno kupili 139 kilogramov kave. Povprečna cena skodelice espressa pa je bila 1,33 evra, so strnili nekaj statističnih podatkov. Slovenija je lani vsega skupaj uvozila skoraj 22.000 ton kave, več kot tretjino iz Brazilije.

Prav Brazilija proizvede približno tretjino svetovne ponudbe kave, kažejo podatki Mednarodne organizacije za kavo, kar je približno dvakrat več kot drugo uvrščeni Vietnam. Brazilska kava je znana po nizki kislosti, podobno kot mnoge druge afriške kave. Poleg tega ima brazilska kava edinstven sladek in subtilen okus ter rahlo, prijetno aromo.

Najbolj priljubljena vrsta kave je menda arabica, espresso pa je najbolj priljubljen kavni napitek na celem svetu.