Brez ogrevanja

Tudi Jovanko Broz je zeblo, Libijci so ji ponujali cisterno

M.K.
26. 9. 2022, 12.08
Posodobljeno: 26. 9. 2022, 12.18
Deli članek:

Strokovnjaki napovedujejo, da je pred Evropo ena najhujših zim, a tudi v preteklosti so imele države težave z ogrevanjem. Soprogi Josipa Broza Tita, Jovanki Broz so tako Libijci ponujali cisterno goriva, da je ne bo zeblo v Titovi vili.

Profimedia
Jovanka Broz je umrla oktobra 2013 v Beogradu.

O dogajanje v eni izmed vil voditelja nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije Josipa Broza Tita je za srbske medije spregovoril tedanji varnostnikMilenko Gašević, ki je bil glavni varnostnik Jovanke Broz.

"Vila ni bila dobro vzdrževana. Pojavljale so se številne težave, vključno z ogrevanje. Zaposleni v libijski ambasadi so prihajali v vilo in Jovanki ponujali, da ji podarijo cisterno goriva, da bi se lahko ogrevala,« je v pogovoru za srbske medije dejal Gašević.

Jovanka po njegovih navedbah v vili ni imela le težave z ogrevanjem, temveč tudi z osebjem. Gašević je namreč dobil občutek, da osebje v vili ni najbolj navdušeno nad Jovankino prisotnostjo. Tako se je na primer dogajalo, da je čistilka z umazano krpo pokrila kip Josipa Broza Tita, kar je Jovanko še posebej prizadelo.

O Stanetu Dolancu ni imela dobrega mnenja

Jovanka je Gaševiću sčasoma vedno bolj zaupala. Tako je njen prvi varnostnik izvedel, da je imela precej slabo mnenje o Stanetu Dolancu in Nikoli Ljubičiću. »Povedala mi je, da sta onadva pritiskala na Tita, da bi se oddaljil o Jovanke. Na koncu jima je uspelo. Jovanka pa mi je rekla, da je s Titom zelo dobro živala, saj sta se imela rada, vsako jutro pa je v posteljo dobila kavo,« se spominja Gašević.