planetarna obramba

Neflimski armagedon

R.T.
26. 9. 2022, 08.53
Posodobljeno: 26. 9. 2022, 21.46
Deli članek:

Spektakularni dogodek ne bo ravno tak kot je bil na velikem platnu.

Profimedia
Sonda tehta 570 kilogramov.

Nasa bo v torek približno četrt čez prvo uro zjutraj izvedla poskus preusmeritve asteroida, poimenovan Dart. Ameriška vesoljska agencija se bo tega lotila s sondo.

Trčenje se bo zgodilo približno 11 milijonov kilometrov od Zemlje – tarča sonde bo asteroid Dimorphos. Iz Nase so sporočili, da vesoljski kamen ne leti proti našemu planetu, niti ga ne bo trčenje preusmerilo proti Zemlji.

Profimedia
Stara in nova orbita

Dogajanje bodo spremljali teleskopi, tudi vesoljski teleskop James Webb.

Nasino trčenje v asteroid bo veliko bolj preprosto od hollywoodskega, ki je bilo prikazano v filmu Armageddon. Sondo bodo zgolj "zapeljali" vanj – prepričani so namreč, da je mogoče pot vesoljske kamna spremeniti že z majhno spremembo njegove hitrost, tako da bi zgrešil Zemljo. Seveda pod pogojem, da se to zgodi na zadostni razdalji.

Profimedia
Primerjava velikosti

570-kilogramska sonda bo v 160-metrski Dimorphos trčila s hitrostjo več kot 20.000 kilometrov na uro in s tem vsak dan za le nekaj minut spremenila njegovo kroženje okoli veliko večjega asteroida Didymos.

Zadeti Dimorphos pa ne bo ravno preprosto. Sonda ga bo lahko od 780-metrskega Didymosa ločila šele v zadnjih 50 minutah.