Prihranite energijo in denar

Varčevanje: Nobelov nagrajenec predlaga kuhanje testenin z ugasnjenim štedilnikom

E.J./STA
6. 9. 2022, 12.31
Posodobljeno: 6. 9. 2022, 13.19
Deli članek:

Znan kemik Dario Bressanini je potrdil, da sistem deluje.

profimedia
Italijanski fizik Giorgio Parisi je lansko leto prejel Nobelovo nagrado, zdaj pa je vzbudil zanimanje javnosti z predlogom za kuhanje testenin brez vrenja vode.

Nobelov nagrajenec, italijanski fizik Giorgio Parisi je v Italiji sprožil burno razpravo s predlogom ljudem, naj testenine skuhajo ob ugasnjenem štedilniku, da bi tako sredi krize vse višjih življenjskih stroškov prihranili energijo in denar.

profimedia
Testenine se skuhajo tudi ob ugasnjenem štedilniku (seveda mora voda prej zavreti) in tako bi sredi krize vse višjih življenjskih stroškov prihranili energijo in denar, predlaga Nobelov nagrajenec.

Parisi je v zapisu na Facebooku predlagal, naj ljudje ugasnejo štedilnik, ko voda s testeninami zavre, nato pa naj pustijo posodo dobro pokrito, dokler se testenine ne skuhajo.

Številni ljubitelji testenin so na družbenih medijih izražali dvom v njegov predlog, znan kemik Dario Bressanini pa je potrdil, da sistem deluje. "To ni nekaj novega," je za italijansko agencijo Ansa dejal Bressanini, čigar posnetke na prav to temo si je ogledalo že več kot milijon ljudi.



"Že 200 let vemo, da ni vrela voda, njeno vrenje tisto, kar opravi kuhanje, temveč temperatura vode, ki nato toploto prenaša na testenine, riž ali jajce," je dejal. Obenem pa je priznal, da so številni zbegani, ker so ljudje navajeni kuhati testenine v vodi, ki vre, pogosto pa pri tem ne uporabljajo niti pokrovke.

In prihranki?

Kakšni so lahko prihranki s temi triki, so ocenili pri italijanskih pastah Unione Italiana Food. Študija govori o »pasivnem kuhanju«, z ugasnjenim ognjem in odprto pokrovko po prvih 2 minutah tradicionalnega kuhanja ter izračunava prihranek energije in emisij CO2 do 47 %. Po navedbah združenja to metodo uporablja le vsak deseti Italijan, medtem ko zdrave navade porabe manj vode, 700 mililitrov na 100 gramov (kot bi storil vsak četrti) in vedno zaprtega pokrova (devet od desetih) .