upočasnimo staranje

Tudi v zrelih letih smo lahko še kako mladostni

Mare Koren
15. 8. 2022, 21.11
Deli članek:

Že nekje med tridesetim in štiridesetim letom se pokažejo prvi znaki staranja in takrat je pravi čas za celosten načrt zaviranja starosti.

Dreamstime
Svojo mladost boste še dolgo obdržali z zdravimi navadami pri prehrani.

Sledovi let se začno zažirati v nekoč napeto kožo, kar nas rahlo vznemiri, vendar se naučimo zaskrbljenost potlačiti. Hkrati se pojavijo maščobne blazinice in že zelo zgodaj lahko občutimo posledice lenobe. Z upadanjem energije upada tudi veselje do življenja in pojavi se občutek, da bi končno morali nekaj narediti za svoje telo. Zmigajmo se! Ob dobri genetski zasnovi, pravilni prehrani, ki je v današnjem življenjskem ritmu prej izjema kot pravilo, športni aktivnosti in rekreaciji, psihofizičnem počitku, izogibanju razvadam, zlasti kajenju, redni uporabi kozmetičnih preparatov in pripravkov nas bodo lahko pri 60 letih po videzu zamenjali za 40-letnika. In obratno.

Hrana, ki zavira staranje

Seveda bomo jedli skromno in obroke oplemenitili s čim več zelenjave in sadja, uživali bomo veliko rib, sem ter tja nazdravili s kozarcem vina in se poskušali držati še drugih značilnosti mediteranske diete. Katera živila pa so za zaviranje staranja še pomembna? Folna kislina pomaga tvoriti nove celice; veliko je je v zeleni zelenjavi, solati, kvasu, pšeničnih kalčkih. Vitamin D je tesno povezan s presnovo kalcija, spodbuja pa ga predvsem sončna svetloba. Veliko ga je še v ribjem olju. Kalcij je najboljši porok za čvrste kosti, dobimo pa ga dovolj, če uživamo veliko mleka in mlečnih izdelkov. Magnezij je kraljevski mineral športnikov, saj preprečuje krče v mišicah. Pijmo mineralno vodo z magnezijem in jejmo banane. Brez joda pa ne more delovati ščitnica. Pravilno ravnamo, če uživamo jodirano sol in jemo veliko morskih rib. Linolna kislina vsebuje prostaglandine, ki uravnavajo krvni tlak. Z njo so bogati pšenični kalčki in sojino olje. Za sijoče in močne lase ter mladostno napeto kožo posezite po rastlinah, kot so sončnice, ananas, žito amarant, avokado, brokoli, čičerka, soja in gobe šitake. Drugi naravni vrelci lepote so še jabolčni kis, kremenka, kvas, pšenični kalčki, zeleni čaj, probiotični jogurt, sirotka in rdeča detelja.

Se znamo sprostiti?

Lahke načine sproščanja vnesemo v vsakdan s poslušanjem glasbe, pitjem kave, prhanjem, igranjem šaha, branjem, savnanjem, slikanjem in razumnim gledanjem televizije. Naslednji načini so kompleksnejši in zadevajo že vaje o zavedanju telesa: progresivno sproščanje mišic, zgodbe za sprostitev, potovanje po telesu, domišljijsko potovanje, avtogeni trening in ne nazadnje vztrajnostne športe.

Živahnost uma

Mladost in lepota se vedno začneta v glavi. Moške in ženske ne dela privlačne samo zunanjost. Vedno znova srečujemo ljudi v poznih letih, ki so na zunaj zelo privlačni zaradi svežine svojega duha in pozitivnega izžarevanja. Bolj ko si obremenjujemo možgane in dlje časa ko to počnemo, bolj mentalno sveži bomo v pozni starosti. Dokazano je tudi, da so ljudje, ki se vse življenje ukvarjajo z zelo zahtevnimi poklici, v zelo visoki starosti manj podvrženi alzheimerjevi bolezni, demenci in podobno. Ne bojmo se zdrave mentalne izčrpanosti, ki jo zlahka primerjamo z mišično vadbo. Če mišic ne uporabljamo, počasi izginevajo, in prav nič drugače ni z možgani. Vpišimo se v tečaj tujega jezika, berimo, rešujmo križanke, ne bojmo se osvajati novih znanj in veščin.