Preprosto in zdravo

Pripravite domače osvežilne ledene čaje

Mare Koren
14. 8. 2022, 18.11
Deli članek:

Ste vedeli, da so osvežilni hladni čaji zdravilni napitki? Seveda to velja le, če jih pripravite iz svežih sestavin.

Dreamstime
Ledene čaje pripravite sami in poskrbite, da bodo tudi zdravilni.

Industrijsko izdelani čaji so polni konzervansov, aromatičnih dodatkov, sladkorja in kalorij. Zato je veliko bolje, da si ledeni čaj pripravite sami. Za pripravo uporabite več čajnih vrečk kot običajno, saj bodo ledene kocke čaj razredčile. Za liter vode uporabite pet čajnih vrečk. Vroč čaj najprej ohladite, nato pa ga dajte za pol ure v hladilnik. To je osnova, v nadaljnji pripravi pa je več različic, ki vam bodo osvežile preostanek lepih poletnih dni in okrepile zdravje.

Zeleni čaj z lubenico za krepko srce in kosti

Med meno začne telo izločati manj hormona estrogena, ki ščiti srce. Na pomoč lahko priskoči – lubenica. Vsebuje namreč likopen, ki skrbi za zdravo srce in krepi kosti. Tudi zeleni čaj znižuje nevarnost srčnih obolenj, saj znižuje raven angiotensina, ki ga telo izloča zaradi visokega tlaka. Priprava: 200 gramov lubenice zmeljite, dodajte žličko sladkorja, žličko limonovega soka, ledene kocke in vse skupaj vmešajte v ohlajen zeleni čaj.

Dreamstime
Zeleni čaj z lubenico bo odlična kombinacija grenkega in sladkega.

Beli čaj z limonsko travo ščiti pred infekcijo

Beli čaj vsebuje antibakterijske sestavine, pa tudi katehin, ki uničuje proste radikale, povzročitelje celičnih poškodb. Priprava: Dve stebelci limonske trave na grobo razrežite, nato pa koščke z držajem noža natrite, da se bo iz njih izločilo čim več soka. Dodajte jih ohlajenemu belemu čaju ter v kozarec stresite še nekaj ledenih kock.

Črni čaj s sivkinim medom pomirja živce

Črni čaj vsebuje snovi, ki nevtralizirajo kisline, in tako ščiti na primer zobno sklenino. Obenem je odličen za urejanje prebave, prav tako pomirja in sprošča, pri čemer bo v veliko pomoč vsem dobro znana sivka. Priprava: Ohlajen črni čaj osladite z dvema žlicama sivkinega medu. Odrežite dve rezini limete, ki ju na grobo sesekljate. Iztisnite sok iz preostale limete in ga dolijte k čaju ter dodajte po 150 mililitrov jabolčnega in breskovega soka, na koncu pa ledene kocke in metine lističe.