"pokopališče" elektronike

Kam odvreči star telefon in televizor?

Mare Koren
14. 8. 2022, 12.11
Deli članek:

Čas nenehnega razvoja elektronike in električne opreme se nadaljuje, trg pa ponuja vse zmogljivejše in boljše izdelke. Kam z njimi, ko odslužijo svojemu namenu?

Dreamstime
Stari televizor lahko praviloma oddate v trgovini, kjer boste kupili novega.

Dandanes smo skoraj vsi odvisni od elektronske in električne opreme. Priznati moramo, da se je življenjska doba naprav v zadnjih letih precej skrajšala; tako že po dobrem letu potrebujemo novo napravo, na primer mobilni telefon. Kupiti novega ni težko, a kam s starim? Odpadno opremo je mogoče oddati na tri načine, ki jih predpisuje uredba.

Ob nakupu nove tam pustite staro

Ob nakupu nove električne opreme lahko trgovcu, pri katerem ste jo kupili, brezplačno prepustite odpadno električno in elektronsko opremo. Pozorni morate biti le, da gre pri oddaji odpadne električne in elektronske opreme za takšno, ki je po namenu uporabe in razvrstitvi v razred EEO enaka novi električni opremi. Oddate lahko le enako število kosov odpadne elektronike, kot je število kosov kupljene. Če ste kupili nov televizor, lahko oddate le en odpadni televizor, ne pa na primer sesalnika.

Obvestilo na vidnem mestu

Trgovec mora imeti na vidnem mestu obvestilo končnim uporabnikom, da imajo možnost brezplačnega prepuščanja odpadne električne in elektronske opreme. Trgovec zagotovi, da lahko odpadno električno opremo oddate neposredno na prodajnem ali prevzemnem mestu, ki od prodajnega ni oddaljeno več kot pet kilometrov zračne razdalje. Prevzemno mesto mora biti pokrit prostor.

Kaj se zgodi z odpadki

Odpadna oprema potuje v obdelavo, na koncu pa je zagotovljen skupni načrt, da se sestavni deli odpadne opreme predelajo pri pooblaščenih predelovalcih. Ti bodisi poskrbijo za varno uničenje elektronske in električne opreme bodisi jo uporabijo za predelavo in uporabo v novih, boljših izdelkih.