Zanimivosti

Novo domovanje za štorklje na Gorenjskem

Oglasno sporočilo
9. 8. 2022, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2022, 09.40
Deli članek:

Pogosta spremljevalka našega podeželja je bela štorklja, simbol sreče in plodnosti, katerim so se letos odločili pomagati tudi rotarijci.

Rotary
postavljanje genezda

Rotary klub Logatec je s pomočjo Rotary kluba Ljubljana, podjetja Interenergo, članov kluba in ostalih dobrih ljudi, zasnoval in pripravil vse potrebno za postavitev 8-meterskega kostanjevega droga in gnezda za bele štorklje v bližini Kranja. Kot pravijo v Rotary klubu, skušajo vsako leto narediti nekaj dobrega za ljudi in okolje, zato so se tokrat odločili, da pomagajo belim štorkljam.

Da gre pravzaprav že za drugo takšno zgodbo, pove letošnji predsednik Rotary kluba Logatec, pobudnik in glavni organizator Matjaž Mravlja: »Prvo gnezdo smo namreč postavili že leta 2015, na Šutnji pri Kranju. Takrat so se na travnikih pasle štorklje, ki pa so bile brez doma. Zato smo jim ga postavili in res smo bili veseli, ko so ga sprejele za svojega, čez nekaj let pa so imele celo podmladek.«

Tokrat gre za podobno zgodbo, le da želijo z novim gnezdom opozoriti tudi na pomembnost biodiverzitete in čistega okolja. Bele štorklje namreč živijo le tam, kjer je okolje čisto – kar Gorenjska zagotovo je.

Tako so drog postavili v naselju Breg ob Savi, pri tem pa je sodelovalo kar nekaj dobrih ljudi. Gnezdo oz. železno konstrukcijo na vrhu droga so zvarili v Hotemažah pri Preddvoru. Ker gnezda ni dovoljeno postaviti kjerkoli, je Rotary klubu Logatec priskočil na pomoč Aleksander Pritekelj, strokovnjak za gnezdilnice. Pritekelj ob tem sicer opozarja, da je s tem gnezdom na Gorenjskem dosežen prag števila gnezd, ki jih lahko tam postavimo. Težava naj bi bila predvsem v hrani, ki bi je lahko zmanjkalo, če bi se število štorkelj še povečalo.

Kot je še povedal Mravlja, postavitev gnezda ni lahka. Potrebno je barvanje droga, varjenje železnega gnezda in barvanje gnezda, ročno kopanje jame za postavitev in še bi lahko naštevali. Tu so Rotary klubu Logatec bratsko pomagali tudi v Rotary klubu Ljubljana.

Dokler z navdušenjem pričakujemo prve štorklje, da se naselijo v novo gnezdo, pa lahko spremljamo tudi zgodbo družine štorkelj iz leta 2015, ki so jim dobri posamezniki omogočili, da se iz gnezda vsako leto zasliši klopotanje kljunčkov novih mladinčkov.