okusen prigrizek

V poletnih mesecih se siri hitreje pokvarijo

Mare Koren
13. 8. 2022, 21.14
Deli članek:

Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo sir? Kako ga narežemo in kako shranjujemo? Na kakovost, obliko in stanje sira moramo biti pozorni predvsem v poletnih mesecih, saj ta zahteva nižje temperature oziroma hrambo v hladilniku.

Dreamstime
Preden se lotite rezanja, nož namočite v vodo ali na tanko premažite z maslom. Tako boste preprečili trganje in lomljenje sirov.

Le kdo ne mara okusnih in slastnih sirov, ki se odlično priležejo ob kozarcu dobrega vina, postreženi z orehi, figami, suhimi marelicami in domačim kruhom ali grisini? Pa vendar, ali veste dovolj o sirih? Ali tudi ti tavate v temi in stojite pred hladilno vitrino ter po navadi izbirate zgolj po občutku? Ponujamo vam nekaj namigov, ki vam bodo v pomoč pri izbiri, postrežbi in shranjevanju ter bodo pripomogli, da boste v okusu in aromi sirov zares uživali.

Rezanje

Sir lahko narežemo na rezine, kadar ga potrebujemo za sendviče, na kocke, kadar ga postrežemo na pladnju za predjed, ali nastrgamo, kadar ga potresemo po hrani in zapečemo v pečici. Če je sir v obliki hlebčka in ima trdo skorjo, se ne trudite z odstranjevanjem skorje. Pravilo namreč veleva, da naj bi tudi vsako rezino postregli s skorjo, saj je okus tam najbolj intenziven. Če režete mehke sire, prej namočite nož v vodo. Tako boste preprečili trganje pri rezanju.

Na voljo je več posebnih nožev

Cel kolut boste najlažje razrezali z nožem, ki ima med držaloma razpeto širše rezilo ali pa kar kovinsko nitko. Za rezine trdega sira se odlično obnese poseben »oblič«, ki ima zarezo, skozi katero drsijo tanke rezine sira. Posebej trdih sirov (kot je na primer parmezan) pa se, kadar so v kolutu, lotimo kar z zašiljeno konico nožička. Bolj kot za rezanje gre v tem primeru za vrtanje sredice. Posebej ukrivljeno rezilo z luknjami ima nožič, ki je namenjen za rezanje mehkejših sirov. Luknje v rezilu preprečijo rezinam, da bi se prilepile na nož.

Shranjevanje

Narezan sir zavijemo v folijo ali položimo v plastično posodo z neprepustno zaprtim pokrovom ali na lesen pladenj s steklenim pokrovom. Hranimo ga na hladnem. Sir v hlebčku shranjujemo v hladilniku, v predelu, ki je namenjen za zelenjavo. Zamrzovanje sira ni priporočljivo, saj tako izgubi aromo in kakovost. Preden sir postrežemo, ga vsaj eno uro prej damo na sobno temperaturo. Le tako bo razvil poln okus in strukturo.