nujno zlo

Na dopust z vložki ali raje tamponi?

Mojca Kopriva
13. 8. 2022, 18.14
Deli članek:

Tisti dnevi v mesecu so zoprni že sami po sebi, če nas menstruacija obišče prav na dopustu, pa je vse skupaj še bolj neprijetno.

Dreamstime
Če tampone uporabljate le občasno, na plaži oziroma v času plavanja, ne bo nič narobe.

Zato ženske in še posebno dekleta poleti raje uporabljajo tampone namesto neudobnih higienskih vložkov; po navadi predvsem zato, ker se tako lahko kopajo in plavajo, pa tudi sicer je tampon veliko bolj praktičen in ženska ga sploh ne čuti. Kaj je torej boljše – vložki ali tamponi?

Vložki

Dandanes lahko izbirate med celo paleto higienskih vložkov; na voljo so mini, maksi, nočni, s krilci, brez krilc, odišavljeni in neodišavljeni, nebeljeni oziroma brez klora, biološko razgradljivi in tako naprej. Samolepilni vložki so najpreprostejša ter bolj ali manj udobna rešitev v tistih dneh. Treba jih je redno menjati, sicer poleg neprijetnega vonja tvegate bakterijsko okužbo. Večina vložkov je podloženih s plastiko, ki je slabo zračna, kar je zdravju škodljivo.

Tamponi

Tamponi so večinoma narejeni iz kombinacije bombaža in sintetičnih vlaken. Slednja naj bi po odstranitvi tampona v nožnici puščala drobce, ki izsušujejo vaginalno sluznico in tako posredno povečujejo tveganje raznih okužb, povzročajo celo tako imenovani sindrom toksičnega šoka oziroma okužbo z bakterijami stafilokoka in streptokoka. Vendar je nevarnost toksičnega šoka zelo majhna, če ženska redno menja tampone. Menjati jih je treba na štiri do šest ur. Razvoj bakterij na tamponu oziroma toksični šok sta verjetnejša, če ženska za dlje časa pozabi tampon v nožnici. Razvije se smrdeč izcedek zaradi bakterijske okužbe, bakterije pa prodrejo v telo in povzročijo šok.

Kaj uporabljati?

Zagotovo je bolj zdravo uporabljati vložke, saj se ob redni uporabi tamponov pogosteje pojavljajo izsušenost nožnice in posledično vnetja. Seveda pa so tamponi idealna rešitev za poletne dni, ki bi jih kljub menstruaciji radi preživeli na plaži in v vodi. Če jih boste uporabljali zgolj poleti ali pa le na plaži, vam to verjetno ne bo škodilo. A jih redno menjavajte, še posebno po vsakem kopanju.