jagodičevje

Z mladimi listi robid nad razjede, prehlad in kašelj

Mare Koren
13. 8. 2022, 12.11
Deli članek:

Jagodičevje temnih barv krepi prekrvavitev in spodbuja delovanje možganov, pomaga pa tudi pri zdravljenju najrazličnejših bolezni. Ste vedeli, da se v ljudski medicini poleg plodov uporabljajo tudi listi jagodičevja?

Profimedia
Jagodičevje nas spremlja vse leto, zato ga s pridom uživajmo.

Poletni meseci nas izdatno presenetijo z bero jagodičevja. Po tem, ko smo zdavnaj pripravili ozimnico iz malin in ribeza ter večinoma tudi iz borovnic, nas bo vse do jeseni čakalo obiranje robid. Robide vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, odlikujejo jih številne antiseptične in protiglivične lastnosti. Čaj iz posušenih robidovih listov uporabljamo za zdravljenje blagih primerov driske, pri zdravljenju izcedka iz nožnice ter pri gripi, prehladu in kašlju. Zunanje se uporablja za grgranje pri vnetem grlu, razjedah v ustih in vnetju dlesni. Izjemno učinkovit je pri zdravljenju ran, ki se celijo počasi, in različnih kožnih razjedah. Mlade liste robide oberemo spomladi, preden robida zacveti. Listke posušimo in zdrobimo ter uporabimo v čajih in različnih oblogah.

Vedno bolj uveljavljena aronija

Aronija velja za eno najljubših zdravilnih rastlin, ki so jih uporabljali Indijanci. Majhne črne jagode so pravi multivitaminski in multimineralni koncentrat. Vsebujejo številne antioksidante in esencialne kisline. Krepijo stene krvnih žil in kapilar ter kolagenska tkiva, obenem pa preprečujejo prekomerno trganje in pokanje žil. Dokazano je, da pospešijo okrevanje po možganski kapi, pomagajo pri zniževanju previsokega krvnega tlaka in zmanjšujejo tveganje za nastanek edemov. Pomagajo tudi pri težavah z oteklimi nogami in bolečimi sklepi ter pri zdravljenju poškodb in brazgotin.

Koristen vpliv na delovanje možganov

Redno uživanje borovnic in jagod ima dokazano zaščitni učinek na delovanje možganov. Znanstveniki so ugotovili, da borovnice in drugo jagodičevje, vključno z brusnicami, lahko ublažijo kognitivni padec, ki se pojavlja pri ljudeh z alzheimerjevo boleznijo, ter druge posledice staranja. Dokazano izboljšujejo kakovost spanja. Bogat nabor vitaminov in mineralov ter prehranskih vlaknin, poleg fitokemikalij, pozitivno učinkuje na prebavni sistem in redno odvajanje blata. Brusnice dokazano preprečujejo okužbe mehurja, obenem pa prispevajo k zmanjševanju oblog zobnega kamna. Maline nudijo poleg vseh naštetih učinkov, zaradi antioksidanta zeaksantina, zaščito oči pred poškodbami UV- in modrih žarkov ter zmanjšujejo tveganje za razvoj starostne degeneracije rumene pege. Zeaksantin v malinah preprečuje tudi krvavitve v telesu.