Zvezda, salama in palačinka

FOTO: Fizik s spektakularno fotografijo z vesoljskega teleskopa pretental svoje sledilce, resnica je precej bolj pikantna!

S.R.
8. 8. 2022, 10.16
Deli članek:

Prejšnji teden se je najprej po družabnih omrežjih in nato še po nekaterih medijih kot požar razširila impresivna fotografija, ki naj bi jo ovekovečil sloviti vesoljski teleskop James Webb in ki naj bi prikazovala našemu Soncu najbližjo zvezdo.

Twitter/Etienne Klein
Proksima Kentavra? Ne, zgolj kolesce salame chorizo.

Fotografijo je 31. julija na svojem Twitter računu objavil francoski znanstvenik Etienne Klein, sicer direktor francoskega Komisariata za atomsko energijo in alternativne energije (CEA), ki je ob objavi zapisal, da gre za »fotografijo Proksime Kentavre, Soncu najbližje zvezde, ki je od nas oddaljena 4,2 svetlobnih let. Posnel jo je vesoljski teleskop James Webb. Ta raven podrobnost... Vsak dan odkrivamo nove svetove.« Klein je s tem pri svojih sledilcih sprožil val navdušenja, veličastna fotografija pa je nadaljevala svojo pot po medmrežju, kjer ljudje v zadnjem mesecu, odkar teleskop na Zemljo pošilja svoje posnetke, z gorečnostjo in strastjo požirajo doslej nevidene prizore iz vesolja.

A je v tem primeru šlo za precej slano šalo, saj je Klein pozneje priznal, da je v resnici šlo za fotografijo kolesca pikantne španske salame chorizo. Njegova šala je sicer imela plemenit namen, saj je želel posvariti pred kognitivno pristranskostjo, s katero se srečujemo vsak dan. »Naučimo se biti previdni tako pri argumentih, podanih s pozicije avtoritete, kot pri spontani prepričljivosti nekaterih podob.« Številni nad njegovo potegavščino niso bili navdušeni, pri čemer so ga obtožili širjenja »lažnih novic,« na kar jim je Klein odgovoril, da je šlo le za šalo in opozorilo, naj bodo previdni pri fotografijah, ki jih vidijo na spletu. Tiste najbolj šokirane je nato »pomiril« z objavo čudovite fotografije galaksije Cartwheel, ki jo je posnel teleskop James Webb. Svojim sledilcem je obljubil, da je tokrat fotografija »pristna.«

Kot kaže, je njegova potegavščina spodbudila tudi druge uporabnike in spletne vplivneže, da poskusijo s svojimi norčijami. Eden takih je slovenski bloger, pisec humornih knjig ter zabavnih zgodb iz vsakdanjega življenja Kamenko Kesar. Slednji je postregel s svojim »posnetkom« s teleskopa James Webb, a v tem primeru ni bojazni, da bi mu ljudje nasedli. Zadevo na spodnji fotografiji Slovenci še predobro poznajo.