Poletje je čas za pranje zaves

Ste se kdaj vprašali? Zakaj peremo pri nizkih temperaturah in brez centrifuge

Mare Koren
7. 8. 2022, 15.54
Posodobljeno: 7. 8. 2022, 15.56
Deli članek:

Če ste se že vrnili z dopusta, a imate še nekaj dni prostih dni, preden se odpravite v službo, in želite polepšati svoj dom, naj vas spomnimo: kdaj ste nazadnje oprali zavese?

Dreamstime
Zavese mi morali oprati vsaj dvakrat na leto.

Sodobni trendi notranjega opremljanja sicer zaves ne umeščajo več redno v prostore, a še vedno velja, da lahko lepo dopolnijo videz stanovanja. Toda če želite, da ostanejo lepe in čiste, jih je treba nekajkrat na leto oprati, pa čeprav to najbrž ni vaše najljubše opravilo.

Čipka je po navadi izdelana iz stoodstotno bombažnega ali lanenega sukanca, vendar je lahko všita v različne materiale. Najprej upoštevajmo navodila za vzdrževanje osnovnega materiala, šele nato dejstvo, da je čipka iz naravnega sukanca.

Če imate bele zavese, ki jih že dlje niste oprali in so zato postale sive oziroma rumene, jih pred pranjem za nekaj časa namočite v mrzli vodi, ki ste ji primešali žlico soli in dve žlici kisa. Zavese pustite v mešanici dobro uro, nato pa jih operite kot običajno, ročno ali v pralnem stroju pri nizkih temperaturah, odvisno od materiala, in brez močne centrifuge.

Sintetične zavese

Te v zadnjih letih v prodajnih salonih prevladujejo. Svetujemo vam pranje pri nizkih temperaturah, največ 40 stopinj Celzija. Dodajte tekoči detergent, mehčalca pa ni treba dodajati. Če se bodo med pranjem zmečkale, jih zlikajte pri najnižji temperaturi tako, da čeznje najprej položite kuhinjsko krpo.

Mešani materiali

Če so zavese iz mešanih materialov, je priporočljivo pranje pri temperaturi do 40 stopinj. Pri pranju belih zaves dodamo k detergentu zavojček pecilnega praška ali sode bikarbone za več beline. Ne uporabljamo mehčalca. Likamo podobno kot sintetične zavese, z zaščito bombažne kuhinjske krpe in zgolj po potrebi.

Naravni materiali

Zavese iz bombaža ali lanu lahko operemo tudi pri temperaturi 90 stopinj, če so zares umazane, sicer pri temperaturi 40 stopinj. Tudi tu izberemo najnižjo stopnjo centrifuge. Praviloma na nosila obesimo še vlažne zavese, zravnale se bodo zaradi lastne teže. Likamo jih lahko pri visokih temperaturah.