Okusi poletja

»Narabutajte« koruzo in jo specite na odprtem ognju

Mare Koren
13. 8. 2022, 10.11
Deli članek:

Te dni se je na poljih že začela spreminjati v zlate odtenke. Ali veste, da je koruza, čeprav jo najbrž pogosteje uporabljamo v predelani obliki, prav sveža oziroma v storžih še kako okusna in zdrava?

Dreamstime
Kuhana koruza je odlična kot priloga ali dodatek v raznih jedeh.

Čeprav se v kmetijstvu koruza prideluje predvsem, da z njo nahranijo živino in – sicer le redko – iz njenih stebel in listov naredijo steljo, gre vendarle za kulturno rastlino s plodovi, ki vsebujejo številne vitamine, beljakovine, ogromno kalija in karotenoide, torej govorimo o izjemno zdravem in polnovrednem živilu.

Vir vitaminov in vlaknin

V poletnih mesecih, ko so njena zrna še mehka in mlečna, je slastna in zabavna poslastica predvsem za otroke, ki jo, včasih tudi »narabutano«, lahko sami očistijo, nataknejo na lesene palice in spečejo na odprtem ognju. A ne pozabimo, da je odlična tudi kuhana. Skodelica sladke rumene koruze vsebuje 143 kalorij, pet gramov beljakovin, kar devet odstotkov priporočene dnevne vrednosti kalija, kolikor ga je sicer tudi v manjši banani, vitamin B ter štiri grame vlaknin, kar je 16 odstotkov priporočene dnevne vrednosti. Naj omenimo, da gre v tem primeru za probiotike, ki spodbujajo razvoj koristnih bakterij. Med karotenoidi pa prevladujeta lutein in zeaksantin, ki koristita vidu in preprečujeta razvoj sive mrene. Poudariti velja, da koruza ne vsebuje glutena, zato je primerna za ljudi, ki trpijo za glutensko intoleranco.

Sladka koruzna juha

Sestavine: 2 žlici olja, 1 čebula, 3 krompirji, 4 surove koruze, 200 ml mleka, 100 ml kisle smetane, sol, poper, timijan, majaron, lovorov list.

Priprava: Koruzo olupimo, odstranimo laske in jo pokuhamo v slanem kropu. Olupimo tudi krompir, ga narežemo na kocke in skuhamo v slani vodi, v katero smo dodali lovorov list. Ko je koruza kuhana, jo vzamemo iz vode in previdno oluščimo s storža. Sesekljamo čebulo in jo prepražimo na olju. Dodamo koruzo in kuhan krompir s tekočino. Po okusu začinimo še s timijanom in majaronom ter zavremo ter pustimo 15 minut, da začimbe sprostijo aromo. Po potrebi solimo, popramo in dodamo mleko. Odstavimo z ognja in juho po želji spasiramo. Postrežemo z žličko kisle smetane.