Ne v smeti

S kavno usedlino tudi nad sončne opekline

Mare Koren
7. 8. 2022, 20.31
Deli članek:

Tudi vi ne morete začeti jutra brez dišečega črnega napitka, ki vas prebudi? Vsi kavoholiki, pozor! Naj kavna usedlina ne konča v smeteh ali bioloških odpadkih, saj vam lahko koristi na različne načine.

Dreamstime
Kavna usedlina je koristna na vrtu, vpija neprijetne vonjave in antioksidativno deluje na kožo.

Morda niste vedeli, a prekuhana mleta kava je še kako uporabna: pri lepotnih tretmajih, na vrtu, pa tudi pri odstranjevanju neprijetnih vonjav. Da, prav ste prebrali.

Proti neprijetnemu vonju

Kavna usedlina učinkuje podobno kot soda bikarbona, pecilni prašek ali limona. Če denimo v hladilniku zaznavate neprijetne vonjave, preprosto v njem pustite skodelico z nekaj kavne usedline, ki bo vonj vpila. Seveda ne pozabite hladilnika očistiti in iz njega odstraniti živil, ki neprijeten vonj povzročajo. Žličko posušene kavne usedline lahko  denimo tudi natresete v čisto nogavico, zavežete in položite v preznojene športne copate ali v torbo za športno opremo. Počakajte do naslednjega dne, ko neprijetnega vonja gotovo ne bo več.

Preženite gosenice, mravlje in polže

Če želite lepo trato in lepe pridelke na vrtu, je pomembna sestava in kakovost tal. Podobno kot pH-vrednosti vode z merilnikom merimo vrednosti zemlje. Optimalna pH-vrednost tal je 7. Če so tla bazična, rastline slabo absorbirajo hranila, če pa so prekisla, imajo slab vir pomembnih hranil. Bazična tla lahko hitro naredite bolj kisla z dodajanjem kavne usedline. Potresite jo tudi okrog vrtnih rastlin in jih tako zavarujte pred mravljami in polži. Mravlje ne prenesejo vonja po kavi, polže pa dražita njena tekstura in kislost. Rastline lahko zaščitite tudi tako, da kavno usedlino dva dni namakate v vodi, tekočino nato precedite in z njo rastline popršite. Tako boste učinkovito pregnali gosenice.

Zmanjšajte sončne opekline 

Pripravite vlažilno in antioksidativno masko za obraz in telo. V skodelici zmešajte dve žlici kavne usedline s tremi žlicami polnomastne kisle smetane in žlico medu ter zmes nanesite na opečene predele. Masko pustite delovati čim dlje, da se dobro vpije v kožo. Potem jo sperite z mlačno vodo in kožo natrite z nevtralnim oljem.