spoštovana in čaščena

Naberimo sivkine cvetove za zdravje, lepoto in užitek

Mare Koren
6. 8. 2022, 14.16
Deli članek:

Te dni nas na okrasnih vrtovih opojno in pomirjujoče dišeče pozdravlja sivka. Poleg prijetnega vonja pa vsebuje številne ugodne učinkovine in je vsestransko uporabna.

Dreamstime
Posušene sivkine cvetove lahko uporabljamo za pripravo čajev in poparkov, ki uspešno odpravljajo kašelj in težave z nespečnostjo.

Če ste letošnjo pomlad na okrasnih gredah, v loncih ali koritih zasadili sivko, vas te dni zagotovo že prešerno pozdravlja z vijoličastimi cvetovi, v družbi čebel in ostalih opraševalcev. Kljub izjemno aromatičnim listkom sivka vendarle največ koristnih učinkovin hrani v svojih cvetovih. Te nabiramo zdaj, ko so v popolnem razcvetu. Cvetove sušimo ali iz njih pripravljamo eterično olje. Za pripravo eteričnega olja pa boste potrebovali kar nekaj znanja in predvsem parni destilator.

Za kaj jo uporabljamo

Sivka je nepogrešljiva tako na gredicah kot v našem domu. V omarah, lično shranjena v mošnjičkih, odganja molje in skrbi za prijeten vonj oblačil. Sivkina stebelca in cvetovi pa niso nič manj pomembni v domači zeliščni lekarni, pri izdelavi domačih lepotnih pripravkov ter v kulinariki.

dreamstime
Grobo sol pomešajte s sivko in si pripravite pomirjujočo kopel.

V zdravilstvu

V zdravilstvu je sivka znana predvsem po svojih pomirjevalnih učinkih, ki se kažejo ob uživanju čajev in poparkov. Poleg živčne napetosti ti pripravki uspešno odpravljajo kašelj in težave z nespečnostjo ter pomagajo ob pomanjkanju teka in težavah s črevesjem. Izvlečke sivke uporabljamo tudi kot razkužilo pri blagih okužbah kože, pikih žuželk in težavah s krvnim obtokom. Sivkino olje, ki ga pripravimo iz sivkinih cvetov in nevtralnega olja, pa je nepogrešljivo ob mišičnih krčih in koži, ki »zateguje«.

Lepotni pripravki

V kopalnici sivko uporabljamo za pripravo pomirjujočih kopeli, pomaga tudi v boju z aknami. Proti aknam uporabite 20 gramov cvetov sivke, 10 gramov cvetov arnike in pol litra jabolčnega kisa. Sestavine zmešajte v steklenici, zaprite in postavite na sonce za 14 dni, nato precedite v temno steklenico. Uporabljajte dvakrat na dan. Pripravite si lahko tudi pomirjevalno kopalno sol; potrebujete 250 gramov grobe morske soli in 50 gramov posušenih sivkinih cvetov. Cvetove dobro zmečkajte med prsti in dajte v posodico s soljo, po želji dodajte tri kapljice eteričnega olja sivke in dobro premešajte. Pustite 14 dni in vmes večkrat premešajte.