Zanimivosti

Že poznate vse žar trike za popoln piknik?

Oglasno sporočilo
1. 8. 2022, 08.43
Posodobljeno: 1. 8. 2022, 08.49
Deli članek:

Da bo žar piknik nepozaben

Žar mojstri in ljubitelji žara zagotovo obožujejo poletje, saj so ravno vroči poletni meseci kot nalašč za piknike. Če ste tudi vi ljubitelji dobrot z žara ali želite s svojim žar mojstrstvom očarati svoje prijatelje in družino na naslednjem pikniku, vam bodo zagotovo prišle prav nekatere zvijače in nasveti, s katerimi bo vaša naslednja žar pojedina res nekaj posebnega.

Plinski žari ali žari na oglje: kateri so pravi?

Če se tudi vi sprašujete isto, naj vas potolažimo – obojni! Tako žari na oglje kot plinski žari imajo namreč svoje prednosti in slabosti. Katerega izbrati, je torej odvisno predvsem od vaših želja in potreb.

Največja prednost plinskih žarov je, da jih lahko uporabljajo tako začetniki kot pravi žar mojstri. Z njimi namreč lahko enostavno poskrbite za vzdrževanje prave temperature, prav tako pa so tudi sami po sebi enostavni za uporabo.

Če imajo začetniki radi enostavne plinske žare, bodo pravi žar mojstri izbrali tiste bolj zahtevne različice, ki imajo več gorilnikov in omogočajo dodatne funkcije. 

Žari na oglje so nekoliko bolj zahtevni, a je njihova prednost prav oglje, ki daje pripravljeni jedi tisti značilni okus začinjen z dimom. V zadnjih letih lahko izbirate celo različne vrste oglja, ki dajejo hrani različne arome.

Še posebej priljubljeni so žari s pokrovom. Večina hrane je namreč najboljša, če jo pripravljamo pod zaprtim pokrovom. Ta namreč zadrži temperaturo, vlažnost in aromo dima. Hrana je tako hitreje pečena in hkrati ostane sočna.

Odprti pokrovi so, po drugi strani, smiselni predvsem takrat, ko si zaželimo debelejših zrezkov, s sočno sredico, ki so pečeni na tako imenovani »rare« način.

Priprava na peko je eden najpomembnejših korakov

Ko se odločite za peko na žaru, si zato morate vzeti dovolj časa. Vse skupaj se začne že pri izbiri mesa. To mora biti sveže in okusno. Če je vrsta mesa stvar okusa, pa vsako meso potrebuje predpripravo. To bo namreč boljše, če bo marinirano, zagotovo pa bo marinada prišla bolj do izraza, če boste meso pripravili vsaj nekaj ur prej, še bolje en dan prej. Če boste pripravljali zrezke, pa jih narežite na tanko, saj se bodo tako lažje spekli. V primeru, da imate raje debelejše, si za peko vzemite dovolj časa.

Izredno pomembno je tudi, da hrano pečete na čistem žaru. Ostanki preteklih pečenj in maščobe so namreč nezdravi in hkrati puščajo neprijeten okus. Pravi žar mojstri predlagajo, da se tega lotite tako, da najprej žar za krajši čas segrejete na višji temperaturi in tako pustite, da stari koščki hrane zoglenijo. Nato pridejo na vrsto pripomočki za žar, kot je krtača za čiščenje. Z njo koščke hrane dodobra skrtačite, nato pa se rešetk lotite še s papirnato brisačo, ki jo poprej namočite v rastlinsko olje. Seveda si pri čiščenju s papirnato brisačo pomagate še z enim pripomočkom za žar – prijemalko. Pri čiščenju jo boste uporabili, da se ne opečete, pri peki pa vam bo prišla prav za obračanje mesa.

Ko je žar očiščen, ga prižgete in pustite, da doseže dovolj visoko temperaturo, med tem pa pripravite hrano in poskrbite za svojo senco, saj nikakor ne bo dobro, če boste pekli direktno pod vročim soncem.

Kaj pa pečenje?

Ugotovili smo že, da je to, katero meso boste pekli, odvisno od vašega okusa in okusa vaših gostov, vseeno pa vam bodo prišli prav nekateri nasveti, ki vam bodo pomagali, da boste postali pravi žar mojster.

Katero koli meso boste že pekli, ga ne obračajte preveč, ker boste s tem naredili več škode kot koristi. Dobro polovico časa meso tako pecite na eni strani in ga šele za tem obrnite ter do konca specite na drugi. Prav tako poskrbite, da boste meso pravočasno prestavili na sobno temperaturo, saj se ledeno mrzlo meso ne obnese dobro na žaru. Zaradi sobne temperature se bo namreč bolje speklo vse do sredice.

Kar se tiče polivanja s pivom, nekateri pravijo, da je to dobra izbira. Drugi so prepričani, da je polivanje s pivom popolnoma enako, kot če bi meso polivali z vodo. Tretji pa pravijo, da je polivanje v vsakem primeru čisto odveč, saj s tem spremenite idealno temperaturo v žaru, za katero ste se poprej trudili. V vsakem primeru pa je treba vedeti, da se vsako meso ne peče enako dolgo.

Najprej mora na žar piščanec, še posebej, če pečete piščančja stegna. Piščančje meso mora biti namreč popolnoma spečeno, da je užitno. Sledijo zrezki. Za zrezki bo čas za priljubljene čevapčiče in pleskavice, za katere ni priporočljivo, da se prepečejo, saj tako izgubijo sočnost. Zadnji pa pridejo na vrsto kosi zelenjave in sir za žar.

Nekateri tudi prisegajo, da se zelenjave ne sme peči zraven mesa, temveč v posebni posodi, v kateri zelenjava ostane sončna in okusna.

Da bo žar slasten tudi za vegetarijance

Pogosto se na piknikih znajdejo tudi vegetarijanci, zato je prav, da imamo v mislih, da je zanje potrebno poskrbeti in jim postreči še s čim drugim, kot s kosi pečene paprike in bučk.

Dober dodatek je koruza v storžih, v preostali žerjavici lahko popečete tudi krompir. Če ste dovolj ustvarjalni v kuhinji, pa se lahko lotite pravih vegetarijanskih poslastic. Enostavni za pripravo so šampinjoni s kajmakom. Gobam le odstranimo bate in klobuke napolnimo s kajmakom, lahko tudi, na primer, s tofujem.

Zanimiva in še vedno enostavna možnost so zelenjavna nabodala. Lahko pa se lotite na žaru pečene paprike nadevane s kuskusom. Zelenjavnih hamburgerjev s pleskavicami iz rastlinskih virov. Popečenega tofuja. Odlična možnost, s katero boste pokazali svoje kuharske spretnosti, pa so sladice pripravljene na žaru. Za to je primeren ananas, ki mu po peki lahko dodate sladoled. Ali pa banane, ki jih lahko karamelizirate in polijete s čokolado.  

Ne pozabite niti na ambient. Pri tem vam lahko pomagajo atraktivna zunanja svetila, lahko pa si pomagate tudi z različno dekoracijo.

Po žar, pripomočke za žar in vse ostalo za odlični žar piknik se odpravite v Lesnino, kjer vas bodo pričakali njihovi svetovalci in vam z veseljem odgovorili na dodatna vprašanja. Pokukate lahko tudi v njihovo spletno trgovino.