Spet blestel

Novo priznanje Bohinju: Bodo turisti zaradi tega sem drli še bolj?

M. T. V.
20. 7. 2022, 09.47
Posodobljeno: 20. 7. 2022, 10.13
Deli članek:

Preverite najboljše evropske divje plavalne kotičke, ki niso tako vroči, kot običajne obljudene morske obale.

Profimedia
Bohinj

Če si želite malce drugačne poletne dogodivščine, kot je poležavanje na strašansko obljudenih in vročih peščenih plažah, vam Lonely Planet ponuja izbor najboljših evropskih malce bolj divjih plavalnih točk, ki vas bodo s hladnejšo vodo zagotovo osvežile. Ker večini turistov morda niso tako zelo znane, se lahko zgodi, da na teh krajih tudi ni toliko gneče. Predvsem pa poudarjajo, da vam za obisk in namakanje ne bo treba plačati. »Najboljše stvari v življenju so zastonj!«


Bohinjsko jezero

Na spisku priporočil je med drugimi tudi naše Bohinjsko jezero, za katerega pri Lonely Planetu pravijo, da je bolj divje in manj oblegano kot priljubljeno in drago Blejsko jezero. »Poizkusite osvežilni skok v čiste, hladne vode Bohinjskega jezera sredi Julijskih Alp,« svetujejo in dodajajo, da je za ljubitelje rek tam za kopanje primerna tudi Sava Bohinjka.

Baggy Point (Velika Britanija)

Divja morska obala in skrite jame v grofiji Devonshire na jugozahodu Anglije so priljubljena točka avanturistov, predvsem pa tistih, ki imajo radi delfine, tjulnje in pliskavke. Z malo sreče se lahko zgodi, da se vam katera od živali pridruži pri plavanju.

Wikipedia
Baggy Point

Kanjon Purcaraccia (Korzika)
Čeprav je strm dostop do kanjona precej zahteven in se boste pošteno spotili, je vreden vsakega koraka, saj vas na koncu čaka več naravnih bazenčkov, med katerimi se pretaka kristalno čist gorski potok. Eden od bazenčkov je na robu čudovitega slapa, kar daje namakanju v njem še posebno privlačnost. Kanjon je priljubljen zaradi kanjoninga.

Canyon Corsica
Kanjon Purcaraccia

Jezero Walchen (Nemčija)

Eno najbolj spektakularnih alpskih jezer na Bavarskem, kot menijo pri Lonely Planetu, se ponaša s turkizno zeleno vodo. Nahaja se v gorah južno od Münchna, ima več lepih prodnatih plaž in celo nekaj otočkov, do katerih lahko priplavat – a pazite, voda je precej globoka.

Pixabay
Jezero Walchen

Lac D'Annecy (Francija)

Čista voda in čudoviti pogledi na okoliške gore. Jezero v bližini Annecyja ima številne lepe obale, dostop do nekaterih najbolj priljubljenih je med poletjem celo treba plačati, ampak jezero je veliko in nudi številne divje kotičke, ki jih lahko imate samo zase. Nekje lahko v odo skočite celo s pečin.

Profimedia
Lac D'Annecy

Lago di Fiastra (Italija)

Tole italijansko jezero med vršaci priporočajo predvsem tistim, ki radi raziskujejo tudi podvodni svet, saj naj bi bilo odlično za šnorkljanje – legende celo pripovedujejo o potopljeni vasici. Na obali pa je tudi možnost kampiranja.

Wikipedia
Lago di Fiastra

Loch Lomond (Škotska)

Največjo jezero na Škotskem je precej hladno, a res slikovito, ima pa menda tudi svojo lastno pošast, očitno sestrično bolj slavne Nessie. Si jo upate izzvati? Priporočajo ga pohodnikom, saj so okoli njega številne daljše in krajše poti, ki jih lahko zaključite z namakanjem v jezeru.

Pixabay
Loch Lomond