Zbiranje podpisov

Slovencem je dovolj, zato od države zahtevajo nakup letala za gašenje

P.K.
20. 7. 2022, 09.26
Posodobljeno: 20. 7. 2022, 09.33
Deli članek:

Na spletu se širi poziv, naj državljani podpišejo peticijo, s katero bodo od vlade zahtevali, da kupi avion, ki se bo lahko bojeval proti ognju.

Bobo
Cena letala za gašenje je okoli 30 milijonov evrov.
"Ob katastrofalnih požarih, ki so v zadnjih dneh prizadeli Slovenijo, se je še enkrat več pokazala nuja po nakupu letala za gašenje," se glasi uvod peticije, ki jo je sprožil Tomaž Horvat, član Državnega sveta Republike Slovenije.

"Vlado pozivamo, da urgentno opravi naročilo in nakup letala za gašenje, saj je v luči globalnega segrevanja iz leta v leto pričakovati večje število požarov, poleg tega letalo za gašenje zajame desetkrat večjo količino vode kot helikopter, zaradi namenskega aviona za gašenje se zmanjša življenska ogroženost gasilcev, ki sodelujejo pri gašenju, lažje se z njim dostopa do težko dostopnih terenov," je naštel samo nekaj razlogov, ki govorijo v prid nakupu. Po njegovih informacijah tako letalo stane med 30 in 40 milijonov milijonov. "Glede na to, da smo za reševanje (sedaj privatnih) bank namenili več kot 4 milijarde evrov, da je prejšnja vlada podpisala pogodbo za nakup oklepnikov v višini 343 milijonov in da so bili za 8,8 milijona evrov kupljeni nedelujoči ventilatorji, verjamem, da se tudi 40 milijonov za nakup letalaza gašenjelahko hitro najde," je sklenil Horvat. Peticijo je v slabem dnevu, odkar je aktivna, podpisalo nekaj več kot 800 ljudi.