Zanimivosti

Kolo je od nekdaj moj sopotnik

Oglasno sporočilo / Revija Jana
5. 7. 2022, 15.32
Deli članek:

Električno kolo je bilo za Matjaža Debelaka in njegovo ženo Vido pravo odkritje.

 Z električnimi kolesi se izleti kar samodejno podaljšajo. Vida Debelak, Matjaževa žena, je navdušeno opisala, kako sta z možem pred kratkim prevozila več okoliških cest preko hribov in skozi vasi v skupni dolžini skoraj sedemdeset kilometrov. Z običajnim kolesom bi za to potrebovala veliko več časa, predvsem pa moči, zato se najbrž za takšno turo ne bi odločila. A z električnim kolesom je bil to pravi užitek, baterija pa se pri tem ni niti do konca izpraznila, torej bi bil izlet lahko še daljši. Za svoja popotovanja sta si izbrala kolesi slovenskega izumitelja, ki se prodajajo pod znamko Puch. Z njima rada zapeljeta tudi svoja vnučka.

Hitro sta ugotovila, koliko prednosti prinaša vožnja z dodatnim pogonom: kolesarjenje je lažje, proge daljše in torej zanimivejše. S takšnim kolesom se zlahka vozita po gozdnih in podeželskih cestah okoli domačega kraja, tudi po tistih s strmimi klanci. Poleg tega je to odlična sprostitev in način za ohranjanje telesne kondicije, saj je kljub vsemu treba vrteti pedala. 

Nekdanji vrhunski smučarski skakalec Matjaž Debelak ima na svojo športno kariero čudovite in zanimive spomine, a kot pravi, je vsake zgodbe enkrat konec: »Postaviti se je treba na realna tla, in jaz nisem nobena izjema. Pridejo služba, družina in vse drugo, kar sodi zraven. Prej ko se zaveš, da se je tvoja pot spremenila, lažje ti je.« Danes je v povsem drugačni vlogi: poslovnež, oče petih otrok in dvakrat tudi že dedek. Živi v bližini Ljubnega ob Savinji, sredi narave, saj hišo obdaja čudovit vrt, razgledi od tam pa so v poleti bujno zeleni in tako lepi, da jemlje sapo.

Lažje se je vozil s kolesom, kot hodil

Nekdanjega športnika smo tokrat želeli spoznati v drugačni vlogi, in sicer kot rekreativnega kolesarja. O tem pove: »Ko sem si poškodoval koleno, sem zelo težko hodil in posledice čutim še danes. Lažje sem se vozil s kolesom.« Kolesaril je že od otroštva, kar dokazuje ena od prikupnih fotografij iz družinskega albuma: »Kolo je bilo vedno moj sopotnik, čeprav za skakalce to ni priporočljiv šport. A mene je spremljalo in privlačilo. Kot mladenič sem se veliko prevozil po domačih krajih, pozneje pa smo veliko trenirali na Češkem, kjer so imeli skakalci sponzorja, in sicer tovarno gum Barum. Tam sem se opremil z zračnicami.«

Kolesari že od otroštva, kar dokazuje ena od prikupnih fotografij iz družinskega albuma.

Nova priložnost za vožnjo po okoliških hribih

Spominja se tudi, da je nekoč kolesaril po dolini s sinovoma. Zgodila se je nesreča, padec je bil na srečo brez hujših posledic, a cestno kolo je bilo uničeno, zato se je Debelak odločil za nakup gorskega kolesa. To je bila nova priložnost za vožnjo po okoliških hribih, ki ponujajo mnogo več užitka kot vožnja po cesti. »Zdaj sva z ženo že v letih, ko naju občasno kaj zaboli v hrbtu,« pravi nasmejano, »zato sva si privoščila električni kolesi. Slišal sem za Puchova kolesa, jih preizkusil in bil navdušen. Kmalu sem navdušil tudi ženo. Gre pravzaprav za cestno kolo, a ima sprednje vzmeti in je z njim mogoče voziti kjerkoli.«

Matjaž Debelak je eden od uspešnejših slovenskih smučarskih skakalcev, ki se med številnimi uspehi in dosežki lahko pohvali z dvema medaljama z olimpijskih iger. V Calgaryju je leta 1988 osvojil posamično bronasto medaljo ter ekipno srebrno medaljo skupaj z Primožem Ulago, Miranom Tepešem in Matjažem Zupanom.

S sabo rada vzameta tudi vnučke

Novo električno kolo mu omogoča veliko: rekreacijo in družinske izlete, saj imata kolesi otroški sedež, občasno pa tudi 'službene' poti,« pravi Debelak. »Ukvarjam se s prodajo športne opreme in v bližnje kraje se lahko zapeljem kar s kolesom ter tako združim posel in rekreacijo. V mestu pa je težko parkirati, zato kolo naložim v kombi ter se odpeljem po opravkih in sestankih. Še ena posebnost, povezana z blagovno znamko Debelakovih novih električnih koles: »Moja mama je bila doma z velike kmetije v Lučah, kjer so se ukvarjali s prodajo lesa. Spomnim se, da je moj stari oče imel Puchova motor in kolo, s katerim se je z aktovko vozil do strank. No, danes smo na boljšem, ker ima kolo pogonsko baterijo in vse gre mnogo lažje,« pripomni.

Družina mu je v velik ponos.

Za kolesarjenje navdušil vso družino

Sin Jaka, ki živi v Ljubljani, tudi med tednom večkrat pride na obisk domov, kjer je za njegovi hčerkici odlično poskrbljeno, saj se lahko igrata na prostem, poleg tega imata kolesi dedka in babice varna sedeža za vožnjo na izlete. Debelak ob tem še doda: »prihajajo časi, ko se bomo očitno morali še več voziti s kolesi. Iz izkušnje lahko povem še nekaj: kot vrhunski športnik potrebuješ vrhunsko opremo, za rekreativce pa zadostuje že solidna oprema, ki ponuja užitek in varnost za vožnjo po svojih sposobnostih. Vse drugo je odveč. Tistega, kar največ šteje, ne moreš dokupiti. Največ se vozimo po cestah, in za to so današnja kolesa odlična. Z njimi je mogoče doseči vse cilje. V okoliških krajih sva z ženo Vido dosegla že veliko cest. V prihodnosti bo za kolesarje še bolje poskrbljeno. Proge so dobro označene in urejene, ni več treba voziti le po glavnih cestah, ampak je mogoče zaviti v neokrnjene predele narave.«