PRED NAKUPOM preverite

Vam je šele peklensko poletje prineslo misel o nakupu klime?

Mare Koren
4. 7. 2022, 21.30
Posodobljeno: 5. 6. 2023, 07.15
Deli članek:

Visoke temperature so marsikoga prisilile v razmišljanje o nakupu klime, saj vročina iz nas velikokrat posrka še zadnje atome moči. Preverili smo, na kaj vse je treba pomisliti, preden klimatsko napravo namestite v svoj dom.

Profimedia
Inverterska klima ima samodejno regulacijo moči kompresorja.
INVERTER KLIMATSKE NAPRAVE
Prilagodi moč delovanja in tudi ogreva. Stroški ogrevanja so lahko nižji za več kot polovico, prav tako te klime veljajo za najtišje.

Kaj je lepšega, kot po napornem dnevu stopiti v ohlajen dom in se spočiti v prijetnem objemu doma, ki nas pomiri in ob peklenskih temperaturah ohladi. Klimatske naprave niso koristne samo za hlajenje, pač pa omogočajo tudi ogrevanje v prehodnih obdobjih, razvlaževanje in čiščenje zraka, zato se pri izbiri klimatske naprave osredotočamo tudi na dolgoročnost in vsestranskost.

Na trgu je veliko ponudnikov najrazličnejših tipov klimatskih naprav. Te se razlikujejo po videzu, varčnosti, zmogljivosti, funkcijah, ki nam jih ponujajo, in seveda cenah. Vsak od nas si želi klimatsko napravo, ki bi svoje delo dobro opravljala, hkrati pa iščemo takšno, ki bi imela najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Da bi lažje našli tisto pravo, si lahko pomagamo tudi s testi potrošniških organizacij.

Moč klimatske naprave je ključna

Zveza potrošnikov Slovenije namenja največ pozornosti učinkovitosti naprave v povezavi z njeno močjo. Pri tem je treba upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na njeno delovanje. Najpomembnejši so velikost in lega prostora, toplotna izolacija stavbe ter število ljudi, ki so navadno v prostoru. Na splošno velja, da za prostor, ki meri od 40 do 55 kvadratnih metrov, potrebujemo 3,5-kilovatno klimatsko napravo, ta pa bo odlična izbira, tudi če v prostor večji del dneva sije sonce. Na splošno bi lahko rekli, da so klimatske naprave vedno bolj učinkovite in dosegajo čedalje boljše izkoristke, a prav veliko dlje na tem področju verjetno ne bo šlo več. Proizvajalci zato več pozornosti namenjajo dodatnim funkcijam, ki uporabniku zagotavljajo kar največ udobja.

Dreamstime
Upoštevajte naslednje dejavnike: velikost in lego prostora, toplotno izolacijo stavbe ter število ljudi, ki so po navadi v prostoru.

Najboljša izbira je inverterska klima

Inverterska klima ima samodejno regulacijo moči kompresorja, ki se spreminja glede na temperaturo v prostoru. Klimatska naprava torej deluje le s toliko moči, kolikor je potrebno, da doseže in vzdržuje nastavljeno (želeno) temperaturo v prostoru. Večina jih je opremljena z brezžičnim vmesnikom, ki omogoča upravljanje na daljavo, z različnimi tipali, ki zaznavajo število ljudi v prostoru in temu prilagodijo delovanje. Nekateri modeli omogočajo tudi samodejno optimiziranje različnih načinov delovanja na podlagi analize vzorcev uporabe prostora.