TRIKI ZOPER PRETIRANO POTENJE

Tudi z vas teče kot iz škafa? Spoznajte naravne rešitve!

Mare Koren
3. 7. 2022, 20.40
Deli članek:

Temperature, ki se te dni nikakor ne spustijo pod tridesetico, so marsikoga tudi spravile v zadrego: morda prehodite le nekaj sto metrov, a se že obilno preznojite, kaj šele v neklimatiziranih prostorih. Kako preprečiti čezmerno potenje in neprijeten vonj?

Dreamstime
Pred uporabo tako naravnih kot umetnih dezodorantov je pomembno, da si zagotovite ustrezno higieno in oznojene predele telesa temeljito umijete. Nosite zračna oblačila ter se odpovejte pekoči in industrijsko predelani hrani.

Dreamstime
Neprijeten vonj in pospešeno potenje povzročajo tudi alkohol, kava, energijske pijače in pekoča hrana. Zato se v vročih dneh teh živil izogibajte

Zagotovo se strinjamo, da je čezmerno potenje zelo neprijetno in ga je tudi težko odpraviti, a obstaja nekaj naravnih načinov, kako rešiti to zadrego. Predvsem ne pozabite piti dovolj vode, z jedilnika pa odstranite vso predelano hrano, saj vsebuje številne umetne snovi, ki potenje okrepijo. Krožnik naj bo sestavljen iz svežega sadja, zelenjave in lokalno pridelane hrane.

Jabolčni kis

Jabolčni kis v ljudski medicini velja za zelo cenjeno zdravilo, ki odpravlja številne težave. Tako lahko pomaga tudi pri čezmernem potenju. Če ga uživate, pripomore k vzpostavitvi ugodnega pH-stanja, sicer pa ga lahko uporabite tako, da si pazduhe temeljito umijete z brisačo, ki ste jo namočili v kis. Pustite, da se kis dobro vpije, šele nato nanesite dezodorant. Najbolje je uporabljati naravni dezodorant, ki ga lahko izdelate tudi sami. Če imate težave s čezmernim potenjem stopal, si pripravite kopel: v liter vode zlijte dober deciliter in pol jabolčnega kisa, premešajte in stopala namakajte dobrih dvajset minut.

Soba bikarbona

Soda bikarbona že od nekdaj velja za eno izmed najučinkovitejših naravnih sredstev proti potenju. Pogosto jo vsebujejo tudi dezodoranti iz trgovine. Blagodejno deluje na kožo, pospešuje celjenje in obnovo kože ter jo tudi naravno izsuši. Ob pikih komarjev in drugih insektov pa bo hitro omilila oteklino. Pri uporabi zoper pretirano potenje jo nanesite neposredno na umite pazduhe, pomešano z nekaj vode ali suho, kot prah. Ali pa jo zmešajte z nekaj kapljicami eteričnega olja sivke in jo z vlažno krpico zgolj nežno nanesite na kožo. Počakajte, da se posuši, šele nato se oblecite. 

Dreamstime
Učinkovito sredstvo proti potenju je že od nekdaj tudi soda bikarbona.

Kokosovo olje

Tudi kokosovo olje je odlično pri težavah s čezmernim potenjem. V zelo majhnih količinah ga nanesite na predele, kjer se potite, denimo pod pazduhe in na stopala. Olje bo samo po sebi kožo zaščitilo pred neprijetnimi vonjavami, obenem pa jo bo nežno negovalo. Za močnejši učinek ga lahko zmešate s kafro. Dodajte pol skodelice strte kafre v skodelico kokosovega olja in dobro premešajte, da nastane pasta. Nato jo v majhnih količinah nanesite na predele, kjer se čezmerno potite. Pustite dobro uro in dobro izperite.