Nasveti

Ob napačnem zamrzovanju in prepolnem zamrzovalniku tvegamo resne bolezni

Mare Koren
1. 7. 2022, 21.28
Deli članek:

Zamrzovalnik je v poletnih dneh nepogrešljiva gospodinjska oprema, a na njegovo čiščenje pogosto pozabimo. Prav tako pogosto delamo napake pri zamrzovanju oziroma odmrzovanju živil. Zamrzniti pa je mogoče tudi nekatera živila, na katera morda do zdaj niti niste pomislili.

Dreamstime
Ni vseeno, kako živilo odtajamo, saj lahko napačen pristop bistveno vpliva na njegovo kakovost.
Enkrat na mesec preverite zaloge v zamrzovalniku. Živila s starejšim datumom premaknite naprej, po potrebi odstranite tista, ki so v zamrzovalniku že predolgo. Smiselno je odstraniti tudi živila, na katerih so se nabrali kristali ledu, saj verjetno niso več dovolj kakovostna. 

Morda smo lahko brez grelnika vode, nape v kuhinji, mikrovalovne pečice, cvrtnika in podobnih gospodinjskih aparatov, a zamrzovalnik je zagotovo nujna gospodinjska oprema. Priznati moramo, da sta hladilnik in zamrzovalnik skorajda najboljši izum v gospodinjstvu, saj lahko tako živila shranimo za dlje časa, prav tako že pripravljene jedi. Če poznamo vsa pravila zamrzovanja in odmrzovanja, pa živila ohranijo še več svežine in kar največ hranilnih snovi.

Zamrzujemo pri –18 stopinjah Celzija

Priporočljiva temperatura zamrzovanja živil je okoli –18 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi se propad živil ustavi oziroma upočasni, saj postanejo določeni mikroorganizmi neaktivni. A ko živilo odtalimo, se tudi organizmi prebudijo »iz spanca«, in nekateri lahko škodujejo našemu zdravju. Zato z odmrznjeno hrano ravnajte previdno in jo čim prej primerno toplotno obdelajte. Strokovnjaki navajajo, da so najnevarnejši encimi, ki delujejo počasi in ostanejo aktivni tudi ob večmesečnem skladiščenju. Ti kvarijo živilo ter ga spreminjajo v potencialno zdravju nevarno hrano.

Pakirajmo v nepropustne vrečke

Po navadi je povod za čiščenje zamrzovalnika nastanek ledu ali »snega«, ki ju želimo odstraniti. Nastaneta zaradi nihanja temperature med odpiranjem in zapiranjem. Ledenih kristalov je vse več, tekstura živila pa se slabša in na embalaži se lahko pojavi vlaga. Gre vlago iz živila samega oziroma iz zraka, ki je ostal v embalaži ob pakiranju. Zato pri zamrzovanju živil zmeraj pazimo, da iz embalaže (vrečke) iztisnemo čim več zraka oziroma pakiramo vakuumsko. Vrečke dobro zavarimo ali zavežemo, da preprečimo prepustnost, oziroma uporabimo embalažo, ki dobro tesni. To so razne plastične ali steklene posode z gumijastimi pokrovi, ki dobro prenašajo temperaturna nihanja. Kaj vse lahko zamrznemo, bomo sicer razkrili v nadaljevanju, a ne pozabite pri zamrzovanju tekočin upoštevati, da se bodo med procesom še razširile, torej pustite v posodah dovolj prostora.

Sadje, zelenjava, meso

Dreamstime
Živila lahko odtajamo na tri načine: v hladilniku, hladni vodi ali v mikrovalovni pečici.

Poletje je čas, ko lahko tako sadni kot zelenjavni vrt presenetita v izobilju. Presežke pogosto vlagamo ter pripravljamo različne marmelade, džeme, omake in podobno. Nekaj sveže zelenjave in sadja pa se znajde v zamrzovalniku. Da bi ju primerno zamrznili, izberite takšne kose, ki niso poškodovani ali nagniti. Najprej jih dobro operite in po potrebi očistite. Zelenjavo je sicer dobro najprej blanširati, a za ta postopek se odločite sami. Nikar pa ne zamrzujte tople zelenjave, saj bo to slabo tako za zelenjavo kot za vaš zamrzovalnik. Pri shranjevanju mesa pazite, da je pot iz trgovine ali ribarnice do doma čim krajša oziroma da se medtem ne segreje preveč; še posebno v poletnih mesecih, ko se nevarni mikroorganizmi še hitreje razvijajo. Meso pred shranjevanjem operite in obrišite s papirnatimi brisačami, šele nato zamrznite. Enako naredite z ribami in drugimi morskimi sadeži.

Kako živila razvrstiti

Pametno je, da v zamrzovalniku »vlada red«. Živila smiselno razvrstimo, tako po pokvarljivosti kot po uporabnosti. Pomembno je, da zamrzovalnika ne puščamo predolgo odprtega, saj to povzroča nihanje temperature tudi do 10 stopinj Celzija in s tem (tudi nevarne) spremembe na živilih. Živila najprej ločimo po vrsti. Če imate zamrzovalno omaro, hranite sadje, zelenjavo, meso ter napol pripravljene in pripravljene jedi v različnih razdelkih. Če imate zamrzovalno skrinjo, ločite meso od preostalih živil. Meso hranite čim nižje oziroma v najhladnejšem delu zamrzovalnika, tako bo ohranilo kar najboljšo kakovost. Mesa ne režite vnaprej na manjše koščke ali zrezke, saj zamrznjeni večji kosi ohranjajo svežino dlje in so manj dovzetni na temperaturne spremembe. Živila ob shranjevanju zmeraj označite, in sicer s podatkom o vsebini, na primer če gre za različne kose mesa, in datumom. Tako boste vedno vedeli, katero živilo oziroma kos porabiti prej, in seveda imeli pregled nad vsebino.

Na kaj paziti pri odtajanju

Številnih živil, na primer gob, sadja in zelenjave, vam ni treba odtajati dosti pred pripravo, medtem ko za meso, ribe in vnaprej pripravljeno testo velja, da jih je treba pred nadaljnjo obdelavo najprej dobro odtaliti. In ni vseeno, kako to naredimo, saj lahko napačen pristop bistveno vpliva na kakovost in varnost živil. Priporočljivo jih je počasi odtajati v hladilniku, hladni vodi ali mikrovalovni pečici.

Odtajanje v hladilniku

Če želite živilo odtajati v hladilniku, se zavedajte, da ga verjetno ne boste mogli uporabiti še isti dan. Torej ga iz zamrzovalne skrinje vzemite že dan pred pripravo. Če se meso čez noč ne bo odtalilo, ga dajte v lonec z mrzlo vodo ali pa ga do konca odtalite v mikrovalovni pečici. Številni uporabljajo tudi vročo vodo, a naj poudarimo, da se tako poveča možnost okužbe mesa. Meso je namreč še posebej dovzetno za škodljive bakterije, ki lahko povzročijo zastrupitev s hrano. Pomembno pa je tudi nadaljnje ravnanje pri pripravi, pri čemer mislimo na čistočo površin in gospodinjskih pripomočkov.

Odmrznjena živila so hitro pokvarljiva

Dreamstime
Zamrzovalnik je danes gotovo nepogrešljiva gospodinjska oprema.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da zamrzovanje že odmrznjene hrane ni priporočljivo, razen če temperatura odmrznjene hrane ni presegla štirih stopinj Celzija. Odmrznjena živila so hitro pokvarljiva, nepravilno ravnanje z njimi in ponovno zamrzovanje lahko povzroči neželene spremembe teksture, poveča se količina nevarnih bakterij, možnost stika z nevarnimi mikroorganizmi, hitreje se izgublja okus …

Kaj vse lahko zamrznemo

Tudi če želimo zmanjšati količino odpadkov, pride prav zamrzovanje živil, torej njihovih presežkov ali ostankov jedi. Kot smo že omenili, je zamrzovalnik primeren tudi za shranjevanje napol pripravljenih obrokov. V dneh, ko nimamo časa kuhati, jih le pogrejemo ali še kaj dodamo. In morda za kakšno živilo sploh niste pomislili, da ga prav tako lahko zamrznete. Kaj, poleg že znanega, torej lahko shranimo na ta način?

Riž

Ali tudi vi kdaj napačno ocenite potrebno količino riža in ga skuhate preveč? Riž je sicer idealno živilo za »reciklažo« oziroma pripravo novih jedi; če ste ga denimo sprva pripravili kot prilogo, ga lahko znova uporabite za rižev narastek ali rižoto. Lahko pa ga tudi shranite v zamrzovalniku. Japonci pravijo, da ga je treba shraniti kmalu po tem, ko smo ga skuhali, saj le tako ohrani sočnost, torej se ne izsuši. Nato ga odmrznite po potrebi, prepražite ga denimo na žlici olja ali pogrejte nad paro.

Testenine

Če ste skuhali preveč testenin, jim, ko so še tople, dodajte nekaj oljčnega olja, premešajte in pustite, da se povsem ohladijo. Nato jih preložite v »zip vrečko« (z zadrgo) ali posodo za shranjevanje in shranite v zamrzovalniku. Tako shranjene testenine so uporabne do dva meseca. Ko jih odmrznete, jih stresite v ponev ali lonec in pripravite skupaj z omako.

Zrele banane

Pred kratkim se vam je morda izplačal nakup kilograma banan, a ste nato ugotovili, da gre za precejšen zalogaj ... Še preden propadejo, jih zamrznite. Olupite jih in narežite ter shranite v plastičnih vrečkah ali posodicah. Uporabite jih lahko za pripravo smutijev, odličnega kremastega sladoleda, pri katerem je banana osnova, ali pri peki sladic. V vročih dneh preizkusite recept za bananin sladoled, pri katerem potrebujete le še nekaj sladke smetane in kakava, ali pa banane zmešajte samo z nekaj smetane. Lahko jim dodate tudi jagodičevje, arašidovo maslo, čokolado ...

Jajčni beljak

Številni recepti za pecivo in druge sladke dobrote zahtevajo zgolj jajčni rumenjak, zato lahko beljak ostaja v hladilniku. Nikar ga ne zavrzite, je odlična sestavina obraznih mask, pomaga tudi pri aknah, sicer pa ne pozabite na odlične recepte za druge jedi, pripravite lahko denimo meringo, penasto testo … In beljak lahko tudi zamrznete ter ga uporabite ob naslednji peki.

Oreščki

Oreščki so odličen prigrizek, ki si ga lahko privoščite ob gledanju televizije, na poti v službo, za malico, porabite jih lahko v solati ali omaki, sicer pa jih brez težav tudi zamrznete. Ne glede na to, ali gre za cele, mlete ali oreščke v lističih. Neprodušno jih zaprite v embalažo in zamrznite do naslednje uporabe. Iz zamrzovalnika jih vzemite dobro uro ali dve pred uporabo.

Maslo

Maslo je sicer obstojnejše in ga v hladilniku lahko hranite tudi šest mesecev, če pa denimo v hladilniku nastopi prostorska stiska, ga brez skrbi zamrznite. Tako boste rok uporabe podaljšali tudi do enega leta, ne da bi maslo spremenilo strukturo.