Paprika

Zelenjava, ki prijetno osveži, nasiti in pripomore k vitkosti

Mare Koren
3. 7. 2022, 21.14
Deli članek:

Paprika zagotovo spada med tiste vrtnine, brez katerih si ne predstavljamo poletja. V kuhinji jo lahko pripravimo na nešteto načinov, okusna je tako sveža kot kuhana, pečena, nadevana, vložena ter tudi sušena.

Profimedia
Paprika je odličen vir vitaminov A, B, C in E, antioksidantov in mineralov. Nepogrešljiva je tudi ob dietah.
Kolobarjenje in zračenje
Če papriko gojimo v rastlinjaku, je treba zagotoviti dobro prezračevanje, rastlin pa ne zalivamo po listih. Pomembna sta tudi kolobarjenje in krepitev odpornosti z zalivanjem z njivsko preslico. 

Paprika v vročih poletnih dneh navdušuje predvsem s hrustljavo teksturo in rahlo sladkastim, a osvežilnim okusom. Je skoraj edina zelenjava s tolikšno vrstno in kulinarično raznolikostjo, torej kar zadeva barvo, okus in velikost ter možnosti priprave in uživanja.

Vitamini, antioksidanti in minerali

Poleg sočnosti in hrustljavosti papriko odlikujejo številne zdrave snovi; je odličen vir vitaminov, predvsem skupine B in vitamina C, vsebuje tudi antioksidante in nekatere minerale. Na telo vpliva izjemno ugodno, saj spodbuja metabolizem in porabo maščob, torej je še posebej primerna zelenjava v poletnih mesecih, ko malo bolj pazimo na vitkost. Ne pozabimo na vitamin A, ki ima posebno vlogo pri ohranjanju zdravja kože in vida, ter vitamin E; paprika je tudi dober vir prehranskih vlaknin ter blaži nespečnost in stres.

Pogosta, a tudi zelo občutljiva vrtnina

Paprika je na vrtu skoraj nepogrešljiva, a od nas zahteva kar nekaj pozornosti. Ob poletni pripeki potrebuje dodatno zalivanje, pogosto pa tudi prekrivanje, sicer vroče sonce plodove ožge, ti pa nato zgnijejo. Nagnjena je k nekaterim boleznim plodovk, med najpogostejšimi je zagotovo gniloba. Gre za najznačilnejšo bolezensko stanje, pri katerem plodovi postanejo najprej temnozeleni, nato vodeni, čvrsto meso izgine in na plodu ostane samo prozorna kožica. Gre za glivično okužbo, ki jo lahko opazimo tudi na površini, in sicer kot belkasto plesnivo prevleko na plodu, medtem ko se na listih pojavijo nekrotične pege. Če opazite tak pojav, rastlino zalivajte z njivsko preslico, ki sicer odlično deluje tudi ob napadu bele gnilobe in sive plesni.

Dreamstime
Kljub vsestranskosti je precej občutljiva, pogosto jo napadeta gniloba in plesen. Rešitev je v njivski preslici.

Shranjevanje paprike

Paprika spada med manj obstojno zelenjavo, saj je zelo občutljiva za glivične okužbe. Po mnenju strokovnjakov je kakovost določena s senzoričnimi lastnostmi, kot so barva, oblika, velikost, čvrstost in okus. Pri sobni temperaturi jo lahko hranimo do štiri dni, medtem ko bo v hladilniku zdržala tudi dober teden ali 14 dni.