Zanimivosti

Najlepše kolesarske poti pri nas

Oglasno sporočilo
30. 6. 2022, 10.27
Deli članek:

Obožujete vožnjo s kolesom po zeleni naravi naše čudovite dežele, vendar vam je zmanjkalo idej, kam se odpraviti na nov kolesarski izlet? Za vas smo pripravili nekaj najlepših kolesarskih poti po Sloveniji, na katere se lahko odpravite povsem sami, s prijatelji ali pa s celotno družino.

Kolesarska trasa po Ljubljani

Začenjamo v glavnem mestu Slovenije, v Ljubljani, ki je zagotovo eno najboljših izhodišč za raziskovanje naše dežele. Ljubljana in njena bližnja okolica sta odlični za kolesarjenje, saj nudita številne kolesarske poti, ki so povsem primerne tudi za začetnike. Ljubljana ima skupno kar 230 km urejenih kolesarskih poti, ki peljejo skozi mesto, ob Ljubljanici, ter po gozdnih poteh ob obrobju Rožnika. V kolikor nimate svojega kolesa, si ga lahko v Ljubljani na več mestih tudi zelo ugodno izposodite.

Kolesarska pot ob Cerkniškem jezeru in Rakovem Škocjanu

Skoraj 3 ure dolga kolesarska pot pelje večinoma po makadamu in je precej položna ter tako ustreza vsem vrstam kolesarjev. Med vožnjo boste lahko opazovali čudež narave - Cerkniško jezero in obilo drugih kraških pojavov, hkrati pa je na tej poti možen tudi ogled mnogih kulturnih znamenitosti. Pot radi imenujejo tudi zelena pot, saj večinoma poteka po gozdnih cestah in ostalih manj prometnih poteh.

Odkrivanje Pohorja na kolesu

Pohorska kolesarska transverzala vas bo peljala od Maribora pa vse do Slovenj Gradca. Gre za prijetno vožnjo med stoletnimi krošnjami, kjer zagotovo ne bo manjkalo svežega zraka in osvežujočih temperatur. Med vožnjo boste lahko ves čas opazovali čudovito pokrajino s številnimi planjami, potočki, ter barji, lahko pa se boste tudi osvežili pri katerem izmed mnogih slapov. Pot sicer zahteva precej kondicije, saj je dolga 75 km, zato je dobro, da si zanjo vzamete dva dni, da si boste lahko vmes odpočili in nabrali novih moči za nadaljevanje poti. Preden greste na takšno pot poskrbite za vodo in druge napitke, ki jih je dobro vzeti zraven za hitrejšo regeneracijo, seveda pa ne pozabite še na kakšen prigrizek ali proteinsko čokoladico, ki vam bo dala dodatnih moči za kolesarjenje.

Kolesarski vzpon na Vršič

Gre za enega najtežjih vzponov v Sloveniji, ki je namenjen tistim najbolj trmastim kolesarjem. Na Vršič se lahko povzpnete iz Kranjske Gore mimo jezera Jasna in tako premagate kar 770 m nadmorske višine. Kolesarski izlet na Vršič je vsekakor vreden truda, saj se vam bodo med potjo odpirali čudoviti razgledi na okoliške gore.

Družinska kolesarska trasa po Prekmurju

Začetek kolesarske poti je v Murski Soboti pri stavbi Expano, ki ga je resnično vredno obiskati, v kolikor se boste iz kolesarskega izleta vrnili pravočasno. Pot se nadaljuje do vasi Rakičan in kasneje vodi proti reki Muri, kjer po dobrih 10 km pridemo do čudovitega Broda na Muri. Tam si lahko odpočijemo in se osvežimo v hladni reki, ki nam bo dala novih moči za nadaljevanje vožnje nazaj proti Murski Soboti. Gre za ravninsko družinsko 20 km pot po Prekmurju, ki je v celoti asfaltirana in speljana po manj prometnih cestah. Med potjo lahko opazujemo zelene hribčke, mogočne gradove, slikovite cerkvice in bele štorklje, ki gnezdijo na vsakih nekaj metrov.

Naj bo varnost vedno na prvem mestu

Preden se boste s kolesom odpravili na pot, prelistajte nov Sparov katalog in si priskrbite vso potrebno kolesarsko opremo, med katero spadajo kolesarska oblačila, ki naj bodo zračna ter živih barv, da boste na cesti dobro opazni. Ne pozabite na luči in odsevnike, saj boste tako v prometu še bolj vidni, najbolj pomembna pa je vsekakor kolesarska čelada, ki naj vam ne bo prevelika oziroma premajhna, saj vam takšna v primeru padca ne bo prav nič koristila.

Sedaj pa le preverite svoje kolo, da bo tehnično brezhibno, nato pa izberite svoj najljubši kolesarski izlet in na njem odkrijte vse lepote Slovenije. Želimo vam varno in prijetno vožnjo!