prestižno mesto

Ljubljanska pravna fakulteta odlična na Timesovi lestvici

Dejan Karba
30. 6. 2022, 08.13
Deli članek:

Prestižna Timesova lestvica pravnih študijev je ljubljansko pravno fakulteto uvrstila na 69. mesto na svetu. Za njo so denimo uvrščene pravne fakultete v Zürichu, Oslu, Amsterdamu, Rotterdamu, Berlinu, slovita dunajska pravna fakulteta je le tri mesta pred ljubljansko.

PU UL
Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani na prestižni lestvici zaseda 69. mesto.

Pravna fakulteta v Ljubljani se je na letošnji lestvici revije Times Higher Education, ki je ena od treh najprestižnejših lestvic ocenjevanja univerzitetnega študija, v splošni uvrstitvi uvrstila na 69. mesto, kar je brez dvoma odličen rezultat. Dobro delo ljubljanske pravne fakultete so sicer zaznali tudi na mednarodni lestvici NICA, ki se ukvarja z uspešnostjo fakultet na tako imenovanih študentskih tekmovanjih moot-court. Tudi na tej lestvici ljubljanska pravna fakulteta že več let dosega zelo visoka, odmevna mesta. Lani je bila na 43. mestu, leta 2014 je bila celo štirinajsta.

»Ker lestvic ne spremljam, sem bil nedavno nemalo presenečen, ko je pristopil češki kolega in se pohvalil, da bo lahko v okviru izmenjave prišel na ljubljansko pravno fakulteto, ki je na mednarodnih lestvicah tako visoko uvrščena,« pravi nekdanji dekan pravne fakultete Miha Juhart, ki je bil še bolj presenečen, »ko sem pogledal omenjeno Timesovo lestvico razvrščanja pravnih študijev, na kateri se ljubljanska univerza uvršča na odlično 69. mesto na svetu«.

Znak odličnosti in kakovosti

Juhart razlaga, da je »visoka uvrstitev znak odličnosti in kakovosti, ki ga univerze poudarjajo in ga želijo neprestano izboljševati ter s tem privabiti domače in mednarodne študente. Naj dodam, da se na Pravni fakulteti v Ljubljani zelo trudimo za kakovost študijskega programa in njegove izvedbe, kar Timesova lestvica in NICA vsekakor objektivno in verodostojno dokazujeta«.

Diplomanti uspešni tudi v tujini

Podobno meni tudi nekdanji minister za javno upravo Boštjan Koritnik, sicer diplomant pravne fakultete, tamkajšnji raziskovalec, asistent in nekdanji tajnik fakultete: »Kot je povedal že nekdanji dekan, profesor Juhart, so primerjave vedno nehvaležne, dejstvo pa je, da so naši diplomanti v tujini tako pri nadaljnjem študiju kot pri kariernem udejstvovanju izjemno uspešni. Tudi na domačem trgu dela delodajalci in študenti pozdravljajo dejstvo, da je nekdo (do)študiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Sam sem v različnih vlogah na fakulteti zaposlen od leta 2015, zato lahko potrdim, da je poudarek na kakovosti in tudi mednarodni vpetosti fakultete izjemen.« Rezultate prizadevanj, zaključuje Koritnik, navsezadnje potrjuje tudi uvrstitev na Timesovi lestvici.