Zanimivosti

Ne skoparite z začimbami, ko jih dodajate mesu in mleku

Mojca Kopriva
2. 7. 2022, 16.11
Deli članek:

Smo sredi sezone vrtne peke, katere prepoznavni znak so čevapčiči in nabodala. Pa tudi testenine, predvsem tiste v solati.

Dreamstime
Študije so pokazale, da lahko zgolj z začimbami pri enem obroku prihranimo do 200 kalorij.

Na vse našteto se priležejo skrbno izbrane začimbe, s katerimi, tako se glasi zadnji nasvet dietologov, je zaželeno pretiravati, kolikor je mogoče! Če jih boste vsak dan zaužili dve čajni žlički, boste lahko shujšali štiri kilograme v tednu dni.

Kako začimbe delujejo

Tako močno, da nadomestijo vso maščobo iz sočnega zrezka, ki daje jedem posebno dober okus. Jutra si brez kruha z žličko čajnega masla mnogi ne predstavljajo, a lahko del masla nadomestimo z okusom začimb. To je na primer cimet, čez pa čajna žlička medu.

Katere začimbe izbrati

Pri shujševalnem učinku prednjačijo kajenski poper, bazilika, koper, mleti česen, čebula, tudi na videz nevtralni peteršilj daje jedem čudovit okus in pomaga shujšati. Potrudite se začimbe dodati predvsem mesu in jogurtu, saj študije kažejo, da imajo mlečne in mesne jedi največ kalorij zaradi maščob, po drugi strani pa so pri teh živilih začimbe najprimernejše. Nikoli se ne boste počutili prikrajšane, tudi občutek sitosti se s pomočjo začimb podaljša.

Shujševalne prednosti začimb in zelišč

Kar naredi dovzetnejše naše okušalne brbončice, naredi občutljivejše tudi centre v celicah za energijo iz hrane. Predvsem za ingver, gorčična semena in kajenski poper velja, da pospešijo presnovo za četrtino! Cimet v prehranskih dodatkih predpiše marsikateri zdravnik za uravnavanje krvnega sladkorja. Vam pa zadostuje, če si mletega čim večkrat natrosite v kavo ali na košček kruha, v jogurte, sadne solate. Za tretjino boste znižali raven hormonov, ki skladiščijo maščobo. Vam cimet ni pri srcu? Nič hudega, povsem enako deluje mešanica rožmarina, origana, česna v prahu in paprike. Po nekaj tednih uporabe takšne mešanice, ki je najpripravnejša pri mesnih jedeh in polivkah, se bo raven inzulina, hormona, ki skladišči maščobo, znižala za tretjino! Klinčki in cimet znižujejo predvsem raven hormona, ki je odgovoren za trebušno maščobo. Že skoraj tradicionalna začimba – črni poper – pa zmanjšuje tvorbo novih maščobnih celic. Če vam je všeč kurkuma, jo pojejte z mislijo na to, da zmanjšuje prekrvitev v maščobnih blazinicah, zaradi česar se morajo skrčiti.

Dreamstime
Za peko na žaru naj bo v marinadi vsaj četrtina olja.

Shujševalna marinada

Za žar lahko uporabite suho marinado iz štirih strokov česna, žličke timijana, lovorovega lista, šestih poprovih zrn in dveh žličk soli. Mešanica zadostuje za kilogram svinjskega mesa ali piščanca. Z mešanico natrite meso in ga dajte za eno uro v hladilnik. Marinado pred pečenjem ostrgajte z mesa.

Lahka poletna sladica

Za hladno sadno juho potrebujemo lubenico, 250 g breskev, 250 g marelic, 250 g hrušk, 250 g grozdja, 250 g sliv, 1,5 litra oranžade in liter gostega breskovega soka. Priprava: Lubenico prerežemo na vrhu tako, da dobimo manjši pokrov. Meso izdolbemo z žlico, odstranimo pečke in meso lubenice zrežemo na majhne kocke. Drugo sadje operemo in prav tako zrežemo na majhne kocke. Vse skupaj stresemo v skledo, prelijemo z oranžado in sadnim sokom, po okusu dodamo začimbe, brez cimeta najbrž ne bo šlo, premešamo in damo v hladilnik za dve uri, da se dobro ohladi. Juho prelijemo v lubenico in  postrežemo.