Zanimivosti

Novosadska vinska pot vabi k uživanju

Oglasno sporočilo
27. 6. 2022, 10.23
Deli članek:

Novi Sad je znan po prisrčnih ljudeh, okusni hrani, bogati arhitekturi in zgodovinski dediščini, ampak, ali ste vedeli, da je bilo v tem okraju v prvi polovici 18. stoletja okoli tristo vinogradov? Danes je to območje znamenita vinska pot, ki bi jo moral obiskati vsak ljubitelj »pijače bogov«.

Novosadska vinska pot, ena izmed šestih posebej oblikovanih vinskih poti, vključuje kleti od Sremske Kamenice, preko Ledincev, Rakovca pa vse do Begeča in Kovilja. Turistična organizacija mesta Novi Sad je izdelala posebno brošuro s takšno vsebino, v kateri lahko izveste zgodbe o osmih kleteh prav s te vinske poti. Brošura prinaša tudi predloge turističnih znamenitosti, ki jih je treba obiskati, ko se podate na katero izmed teh poti, in na kratko predstavlja preostalih pet vinskih poti po Fruški gori in novosadskem okraju.

Ko stopite na Novosadsko vinsko pot, lahko v kleti Šukac v Sremski Kamenici začutite skoraj 170 let dolgo tradicijo, ki jo neguje že šesta generacija družine Savić. Asortima grozdja, na katerem temeljijo pri proizvodnji večkrat nagrajenih vin, sestavljajo: italijanski rizling, beli sauvignon, merlot, cabernet.

Po degustaciji vin in sprehodu po tem sremskem kraju, vas pot pripelje naprej do naselij Ledinci in Stari Ledinci. Zgodovina drugega omenjenega naselja pravi, da je bilo leta 1942 do tal požgano, desetletja pozneje pa ponovno zgrajeno.

Aleksandar Milutinović

V Ledincih v Družinski vinariji Antonijević boste spoznali kmetijo, katere organiziranost se opira na tradicijo pridelave grozdja in vinarstva že pet generacij nazaj. Pričakala vas bo edinstvena vinska klet, vkopana v sremski podzol iz leta 1963, čigar oblika in namen sta danes enaka kot sta bila prvega dne.

Vinska klet Miljević iz Starih Ledincev se polni iz vinogradov z Vrdnika, iz sortimentov: dišeči traminec, črni bordo in hamburger muškat. Poleg degustacije vin, hrane in prenočišča, vam družina Miljević ponuja tudi organizacijo drugih poljubnih vsebin, kot je sprehod po Fruški gori do znamenitosti, ki se nahajajo v bližini.

Zadnja točka na sremski strani novosadske vinske ceste je Rakovac s kar tremi kletmi, ki so vredne vaše pozornosti. Ta kraj poleg številnih spomenikov, ki nosijo zgodovinska izročila, ponuja tudi naravne lepote, ki krasijo gozdove hrasta, bukve in gabra.

Aleksandar Milutinović

Za družino Tadić iz Vinarije Salaxia je zelo pomembno, da se ob vsakem požirku vina začuti duša in srce vinarja, ki jo ustvarja. Pri njih je vse podrejeno hedonistični lepoti, ki kljubuje vsakdanjemu življenju in minljivosti. Povezava te kleti z ekološko vinsko kletjo Imperator je deljena tako v degustacijskem in gostinskem prostoru, kot tudi v filozofiji življenja. Njihova vina nastajajo s pridelavo grozdja, z ročnim trganjem in s tehnologijo pridelave vina brez herbicidov, pesticidov in industrijskih kvasovk.

Mojstrstvo pridelave vina v Vinariji Dumo, kjer v eno steklenico vina gresta celo ena trta in pol, pripelje do tega, da potrošniki njihovo vino pijejo šele tretje leto po obiranju grozdja. Prvo leto je rezervirano za počivanje vina v sodu, sledi selitev v steklenice in dve leti čakanja na pokušanje te nebeške pijače.

Vinski kleti, katerih sedež je v Begeču in Kovilju, sta dokaz, da tudi vzhodna stran Novega Sada ni imuna na pridelavo kakovostnih vin. Tipične hiše, okrašene s tipičnimi pročelji v Vojvodini, prikazujejo novosadsko podonavsko naselje Begeč, medtem ko je bil Kovilj sredi 18. stoletja razdeljen na Zgornji in Spodnji Kovilj, tako da sta v isti ulici dve cerkvi.

Leta 2016 sta ustanovila Vinoteko Vojnović iz Begeča Sava in Nina Vojinović s hčerkama Tijano in Jeleno, in imata dolgoletne izkušnje z gojenjem vinogradov in pridelavo vina. Njihov zaščitni znak so jadra - tako panonska kot jadranska, vina pa predstavljajo ravnovesje med mladostjo in izkušnjami ter novimi tehnologijami in tradicijo.

Aleksandar Milutinović

Vinska klet se nahaja v Kovilju in ima nenavadno ime ''Na koncu sveta'', vinogradi te vinske hiše pa se nahajajo na območju Leskovca in Bujanovca. Lastnike kleti vodi ideja, da je osnovni cilj pridelava kakovostnega vina, kar se doseže z izkoriščanjem prednosti podnebja, v katerem so vinogradi vzgojeni, ob spoštovanju tradicije in proizvodnega procesa ter ljubezni do vinarstva.

Vsaka izmed kleti vseh šestih vinskih poti ima vsaj eno nagrado za kakovost vina, kar samo dokazuje, da so vredne obiska, saj so pravi užitek za čutila tistih, ki uživajo ob kozarcu dobrega vina.

Turistična organizacija mesta Novi Sad

Aleksandar Milutinović