PO PLAVANJU

Z zehanjem in žvečenjem iz ušesa spravimo vodo

Mojca Kopriva
26. 6. 2022, 19.15
Posodobljeno: 26. 6. 2022, 19.15
Deli članek:

V vročih dneh osvežitev v vodi še kako prija. Vendar mnogim težave povzroča voda v ušesu. Ta na prvi pogled nenevarna zadeva je namreč lahko nevarna za sluhovod.

Dreamstime
Pomembno je, da si vode ne poskušate odstraniti s prstom ali palčko za ušesa, saj lahko stanje še poslabšate, bodisi potisnete vodo globlje bodisi uho poškodujete.

Pri potapljanju, plavanju in drugih športnih dejavnostih voda hitro priteče v uho. Velikokrat se posuši in ne povzroči neprijetnosti, težave pa se pojavijo, če se vode v sluhovodu ne moremo znebiti.

Kako se znebiti vode v ušesu

Najprej lahko poskusite tako, da nežno povlečete za ušesno mečico, s čimer nekoliko razširite ušesni kanal, in glavo nagnete na stran, za še večji učinek pa skačite po eni nogi. Lahko se za nekaj minut uležete na bok ali trebuh z ušesom, prislonjenim na brisačo. Če gravitacija ne naredi svojega, poskušajte ustvariti vakuum, in sicer tako, da glavo nagnete na stran in na uho položite rahlo upognjeno dlan ter jo pritisnete na uho – podoben postopek kot pri odmaševanju odtoka. Nato glavo nagnite rahlo naprej, da voda lažje izteče. Če tudi to ne pomaga, poskusite s toplimi obkladki. Na uho za pol minute prislonite ožeto krpo, ki ste jo zmočili s toplo vodo. Postopek nekajkrat ponovite, medtem pa vsakič počakajte minuto. Metoda je učinkovita tedaj, ko se voda ujame v evstahijevo cev. Mnogim pomaga tudi žvečenje žvečilnega gumija ali oponašanje teh gibov, pri čemer nagnite glavo na stran. Podobno učinkuje zehanje, ki spodbudi gibanje istih kosti in pomaga, da voda zapusti sluhovod.

Kako se zaščititi pred vdorom vode v uho

Če bi se radi zaščitili in poskrbeli, da ne boste imeli težav z vodo v ušesu, upoštevaje naslednje nasvete. Pred plavanjem ali tuširanjem si uho namažite z oljem, saj boste tako preprečili, da bi vam voda iz ušesa izprala zaščitno maščobo na koži. Po plavanju obrnite glavo in nežno potegnite najprej za eno in nato za drugo uho, da bo voda iztekla. Z brisačo nežno očistite uhelj in notranjost, kolikor lahko. Izogibajte se plavanju in potapljanju v umazani vodi. Če niste prepričani, ali je voda onesnažena, uporabite zamaške za ušesa, a se o njihovi uporabi obvezno pogovorite z zdravnikom, saj zamaškov ne smete uporabljati vedno. Ušes ne dražite in vanje ne vtikajte konic prstov ali drugih predmetov. Po plavanju ušesa nežno posušite.