Zanimivosti

Zakaj se nam zdi nakup rabljenega avtomobila nekaj povsem običajnega, na nakup rabljenega in obnovljenega računalnika pa skoraj pomislimo ne?

Oglasno sporočilo
29. 6. 2022, 08.10
Deli članek:

V nadaljevanju predstavljamo ne tako novi trend - obnovljene računalnike in vse njihove prednosti, ki jih ni malo.

Ko se odločamo za nakup avtomobila, nas večina pomisli na rabljeno vozilo. Ne odpravimo se v “trgovino”, avtomobilski salon z novimi vozili in izbiramo. Po podatkih AMZS za leto 2021 smo Slovenci kupil kar enkrat več rabljenih kot novih vozil.

A ko pride do odločitve o nakupu novega računalnika, storimo prav to. Obiščemo spletno ali fizično trgovino z novimi računalniki. Nakup rabljenega in obnovljenega računalnika pa za enkrat spremlja še veliko predsodkov in pomislekov. A prepričani smo, da jih bo po branju tega članka veliko manj.

Vse več ljudi se odloča za nakup obnovljenih računalnikov

Trg obnovljenih in rabljenih računalnikov v zadnjem času doživlja neverjeten razcvet. Ljudje smo spoznali, da lahko pri nakupu računalnikov izberemo podobno pot, kot pri nakupu avtomobilov. Takšen nakup nam lahko prinese veliko prednosti oziroma lahko, tako kot pri avtomobilih, za svoj denar dobimo veliko več.

Kaj pričakovati od obnovljenega računalnika?

Na trgu obstajajo različne kategorije obnovljenih računalnikov in podjetja jih v te razvrščajo glede na stanje v katerem so.

Rabljeni računalniki in prenosniki A kategorije so trpežnejši, zgrajeni iz najkakovostnejših materialov, kar občutno podaljša življenjsko dobo. Na videz pa so skorajda kot novi. Za tiste res občutljive na izgled so na voljo tudi nekateri čisto novi (nerabljeni računalniki) z odprto embalažo in jih zato ni mogoče prodati kot nove, kar pa redno ceno zniža  za 20 - 30 odstotkov. V B kategorijo spada rabljena računalniška oprema, ki deluje brezhibno, vključuje pa rabljene računalnike, prenosnike in monitorje poslovne kvalitete, ki so odlična izbira za vse tiste, ki bi na račun zunanjega videza želeli privarčevati kakšen evro. Sem namreč sodijo artikli z raznimi estetskimi nepravilnostmi, ki na samo delovanje naprave nimajo nikakršnega vpliva.

»Večina računalniške opreme, ki jo obnovimo, se pojavi na trgu le zaradi lizinških pogodb, ki zavezujejo podjetja, da opremo po določenem obdobju zamenjajo,« pravi Tomi Curk, direktor podjetja Insis, ki ponuja obnovljene računalnike na spletnem mestu pocenipc.com in v trgovini v Novi Gorici. »Tako opremo odkupimo, jo v svojem strokovnem servisu skrbno očistimo in v temeljitem pregledu po točno določenem postopku preverimo delovanje, nato pa objavimo v spletni trgovini in razstavimo v trgovini.«

Trije dobri razlogi zakaj kupiti obnovljeni računalnik

1. Boljša ali primerljiva kakovost za nižjo ceno

Obnovljeni računalniki prihajajo večinoma iz liniji za poslovno uporabo in so zato veliko kakovostnejši od tistih namenjenih za široko potrošnjo. Poleg različnih kakovostnih razredov, namreč računalnike delimo tudi na takšne za široko potrošnjo in poslovno uporabo. Računalniki, ki so narejeni za široko potrošnjo so narejeni predvsem za domačo uporabo, njihova življenjska doba je 2-3 leta. Ohišja so narejena v večini iz tanjše plastike, zaradi ostalih komponent, ki so praviloma nižje kakovosti, je tudi cena nižja. Pri poslovni liniji pa so računalniki v osnovi namenjeni zahtevnejši uporabi, izdelani so za stabilno delovanje, ohišja so močnejša, služili bodo več let, zaradi svoje najvišje kakovosti bodo nudili dolgotrajno, stabilno in zanesljivo delovanje. Kakovost materialov tako tudi vpliva na pogostost reklamacij in življenjsko dobo, saj je življenjska doba pri poslovni liniji trikrat daljša, možnost okvare pa desetkrat manjša. Poslovna linija je tako namenjena čisto vsem, ki si želijo računalnik z dolgotrajnim delovanjem.

2. Za isti kakovostni razred plačamo 30  - 50 odstotkov manj

Za nakup računalnika si ponavadi postavimo zgornjo mejo, koliko denarja želimo zanj odšteti. Mišljenje, da je dražje vedno boljše, ne drži povsem. Pri nakupu rabljenih in obnovljenih računalnikov lahko za računalnik s popolnoma enakimi lastnostmi plačamo tudi do 50 odstotkov manj, kot bi za novega. Nekateri so celo povsem novi in nikdar uporabljeni, odprta je bila le embalaža ali pa so bili uporabljeni kot razstavni eksponat. So popolnoma novi, hkrati pa so jih pregledali in preizkusili strokovnjaki.

3. Za ceno računalnika široke potrošnje dobite računalnik iz poslovne linije

Gotovo si želite, da bi za svoj denar dobili kar največ in najbolj kakovosten izdelek. Za ceno, ki bi jo odšteli za novi računalnik splošne potrošnje, lahko dobite obnovljeni računalnik poslovne linije, preizkušen in z zagotovilom, da vam bo služil še vrsto let. Seveda mu pripada tudi garancija.

Nevšečnosti pri nakupu novega računalnika prinesejo veliko skrbi in dolgotrajno urejanje starih datotek. Prenos vseh svojih podatkov na nov računalnik, ureditev vseh gesel, digitalne identitete in ostalih programov vzame kar nekaj časa. Prav zaradi tega si želimo dolgotrajno delovanje, brez prekinitev, z dovolj spomina, da lahko shranimo vse svoje podatke in fotografije. Čeprav na prvi pogled starejši in rabljeni računalniki, imajo na drugi strani vgrajeno vrhunsko tehnologijo, v času izdelave celo najboljšo na trgu. Kljub nekajletni starosti so vgrajeni računalniški deli večinoma kakovostnejši, kot jih imajo marsikateri novi prenosniki iz razreda za široko potrošnjo.

Kljub temu, da kupujete računalnik za vsakdanjo uporabo (e-pošta, brskanje po spletu, word, excel, ogled filmov in podobno), boste v obnovljenem računalniku našli zanesljivega in zvestega sopotnika za več let brezskrbne uporabe.

Z digitalnimi boni do odličnega računalnika skoraj brezplačno

Od 15. junija so na voljo tudi digitalni boni za 150 € za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Študentje, dijaki in učenci zadnje triade ter starejši od 55 let z zaključenim neformalnim izobraževanjem boste lahko do 30. novembra 2022 lahko unovčili bone tudi pri nakupu v Poceni PC in si še ceneje zagotovili svoj računalnik.

Pomislite, če združite nekaj bonov v družini in namesto novega dražjega računalnika izberete obnovljenega iz poslovne linije, boste dobili računalnik odlične kakovosti, ki vam bo zagotovo dobro služil naslednjih 5 let.

Dodatno pa vam Poceni PC ponuja še 20 € prihranka. Na spletni strani so vam natančno razložili, kako le z dvema korakoma prihranite kar 170 €.

Kaj se zgodi z računalniki preden gredo v prodajo kot obnovljeni?

Podjetje Insis naprave odkupi, obnovi in pripravi za delovanje. Zagotavljajo vam nemoteno delovanje vsaj 5 let.

Naprave večinoma odkupujejo od podjetij, ki so zaradi lizinških pogodb prisiljena prodati računalniško opremo. Nato sledi strokovni pregled, ki zajema čiščenje zunanjosti in razvrstitev glede na fizično stanje in izgled. Stari podatki se v celoti izbrišejo, nadomestijo se manjkajoče ali pokvarjene komponente (RAM, tipkovnica, trdi diski in podobno). Kot zadnji postopek je preverjanje in kontrola kakovosti, kjer strokovno in usposobljeno osebje ugotovi morebitne pomanjkljivosti. Delo ni avtomatizirano, ampak se vsakemu računalniku posebej posveti usposobljen strokovnjak. Po vseh testiranjih in popravkih je računalnik pripravljen za prodajo. Za nakup računalnika vam nudijo garancijo za eno leto, ki pa jo lahko dodatno podaljšate na skupno dve ali celo tri leta. V primeru okvare vam tako dodatne dele in stroške dela v celoti pokrijejo.

Za vsakodnevna opravila v pisarni, doma ali za šolanje otrok doma ni potrebno imeti novega in dragega računalnika. Najboljša izbira je lahko prav tehnično obnovljen poslovni računalnik. Za enako ali celo boljšo kakovost boste plačali manj, saj lahko v primerjavi z novim računalnikom najvišjega kakovostnega razreda s podobnimi lastnostmi prihranite do kar 70 odstotkov. Po nižji ceni tako dobite računalnik z enako ali boljšo zmogljivostjo.

Za lažjo primerjavo in predstavo vam v spodnji tabeli predstavljamo tri različne računalnike, ki imajo zelo podobne lastnosti, a vendar z razliko v kakovosti. Bistvena razlika pa je v poslovni liniji in liniji za široko potrošnjo v primerjavi z obnovljeno poslovno linijo.