peklenska domača klima

Veste, kako ohladiti dom, ko se vanj opre vročina?

Mare Koren
23. 6. 2022, 16.58
Deli članek:

Že nekaj časa nas spremljajo vroči dnevi, v torek pa se je tudi uradno začelo poletje. Vroči dnevi so za mnoge naporni, za marsikoga pa celo nevarni. Zato je dobro poznati nekaj nasvetov, kako se ohladiti.

Dreamstime
Poletna vročina ni samo moteča, pač pa je lahko tudi nevarna.

Zagotovo je najučinkovitejši način hlajenja uporaba klime, vendar se moramo zavedati, da za delovanje porabimo velike količine električne energije, ki je v zadnjem času precej poskočila. Pogosto se zgodi, da neredno čiščenje klimatskih naprav s seboj prinese tudi leglo bakterij, filtri pa ne opravljajo več svojega dela, zaradi česar zrak ni takšen, kot bi moral biti. Zato je redno vzdrževanje klimatskih naprav še kako nujno. Kaj pa, če klime nimate?

Zagrnite zavese in spustite senčila

splet
Čez dan zagrnite zavese in zastrite žaluzije oziroma rolete.

Če klime nimate, se boste morali znajti na druge načine, s katerimi boste preprečili pregrevanje stanovanja in si omogočili kakovosten spanec. Najpomembnejše je zračenje in hlajenje doma. Okna odprite na stežaj pozno zvečer, ko sonce zaide, in zgodaj zjutraj, ko je sorazmerno sveže. Nato okna zaprite, čez dan zagrnite zavese ter spustite senčila. Tako boste vročemu soncu preprečili vstop v prostor in segrevanje. Če imate rolete, jih spustite do konca. Zadržale bodo toploto in preprečile pregrevanje stekla.

Mansardna stanovanja

V mansardnih stanovanjih brez klime in s slabo izolacijo je lahko v poletnih dneh peklensko vroče, saj se vroč zrak zadržuje tik pod stropom. Tam je treba še posebno dobro razmisliti o načinih zračenja. Če imate strešna okna, jih primerno zavarujte pred soncem s primernimi senčili in pliseji. Čez dan zračite le po potrebi, a okno odprite takoj, ko sonce skrije žarke.

svet24
Okna v mansardnih stanovanju odprite takoj, ko vanj več ne sije sonce.

Lahkotna posteljnina

Čez poletje zamenjajte posteljnino. Znebite se debelih odej in odvečnih pokrival, ki so namenjena gretju telesa. Namesto tega uporabite zgolj bombažno rjuho, ki vas bo prijetno hladila in varovala pred prepihom. Tisti, ki ste občutljivi na ledveni del, si z rjuho pokrijte predel ledvic. Strokovnjaki pa, čeprav se sliši nenavadno, priporočajo, da rjuho zamenjate z odejo, polnjeno z račjim perjem, ki uravnava temperaturo.