raztezne vaje

Pred prvimi zamahi telo pripravimo na plavanje!

Mojca Kopriva
26. 6. 2022, 16.33
Deli članek:

Da boste v morje ali bazen skočili bolje pripravljeni, že zdaj vsak dan naredite tri serije po 15 ponovitev naslednjih vaj.

Dreamstime
Vaja za raztezanje tricepsov.

Če ste med tistimi, ki si plavanje privoščijo le med poletnim dopustom, veste, kako težak je lahko prvi skok v vodo. Že po nekaj zamahih bolijo roke, še posebej ramena, noge se hitro utrudijo. Da bi se temu izognili, je treba že pred odhodom na morje mišice pripraviti na plavanje. Priporočamo vaje, ki krepijo roke in ramenski obroč ter učvrstijo noge.

Razteg tricepsov

Medtem ko stojite, dvignite desno roko nad glavo. Pokrčite komolec in ga primite z levo roko. Za glavo ga potisnite navzdol in položaj zadržite 30 sekund. Ponovite še na drugo stran.

Razteg rame

Stojte ali sedite v pokončni drži in z glavo v nevtralnem položaju. Dvignite desni komolec in ga z levo roko potisnite proti levi rami. Položaj zadržite 30 sekund. Ponovite še z drugo roko.

Razteg vratu

Stojte ali sedite z dvignjenim prsnim košem in pogled usmerite naprej. Nežno potisnite brado nazaj, da ustvarite podbradek, ne glejte navzgor ali navzdol, temveč naravnost. Roko položite na vrh glave in jo nežno potisnite vstran. Zadržite 30 sekund. Ponovite še na drugo stran.

Razteg roke

Stojte tako, da je desna stran telesa obrnjena proti steni ali okvirju vrat. Z desno roko se v višini ramen naslonite na steno in se počasi obračajte na levo, da začutite napetost. Zadržite za 30 sekund.

Razteg zadaj

Stojte pokončno, roke naj bodo sklenjene za hrbtom. Potisnite ramena nazaj in približajte lopatici drugo proti drugi. Dvignite roke, kolikor lahko. Biti morajo čim bolj iztegnjene. Zadržite položaj 30 sekund.

Razteg meč in zadnjega dela stegen

Stojte vzravnano. Z desno nogo stopite malo naprej, pete naj bodo na tleh, obe nogi vzravnani. Nagnite se rahlo naprej, da začutite napetost v levih mečih. Zadržite 30 sekund in ponovite na drugo stran.

Razteg nog

Stojte vzravnano. Z desno nogo naredite korak naprej, nagnite telo navzdol in dlani položite na tla. Medtem ko so roke na tleh, poskusite iztegniti desno koleno. Zadržite 30 sekund in ponovite še na drugo stran.