Rop pri belem dnevu?

FOTO: Toliko je v Opatiji izkašljal za rogljiček, kavo in limonado! Turiste ropajo tudi menjalnice ...

R.T.
14. 6. 2022, 12.05
Deli članek:

Turisti, ki so letošnjo sezono odrinili na hrvaško obalo, se že prijemajo za denarnice.

Facebook
107 kun (dobrih 14 evrov) za rogljiček, malo kavo in limonado.

Zadnji dve epizodi zaprepadenosti nad izstavljenim računom oziroma menjalnim tečajem prihajata iz Opatije, priljubljenega istrskega mesta v Kvarnerju. Kot je nedavno poročal hrvaški časnik Večernji list, nad cenami v tamkajšnjih restavracijah sicer tarnajo tudi domačini. V zadnjem primeru je nek razočaran gost, ki si je v enem od opatijskih lokalov naročil rogljiček s šunko in sirom, mali macchiato ter naravno limonado oziroma »naravni sok iz limon,« potarnal svojim prijateljem na Facebooku. Natakar mu je za vse skupaj izstavil račun v višini 107 kun (dobrih 14 evrov), pri čemer je moral za rogljiček izkašljati 30 kun (4 evre), za macchiato 32 kun (4,25 evra) in za limonado 45 kun (slabih 6 evrov).

»Nisem eden tistih, ki na računu prešteva vsako lipo, pa vendar …,« ob objavi ni skrival razočarjanja in dodal, da se nad ceno sicer ne bi pritoževal, če ne bi bila na splošno slaba celotna postrežba, ki je je bil deležen. »Če bi bil deležen vrhunske postrežbe (mimogrede, na natakarja sem čakal 15 minut), vrhunske kave, rogljička in limonade (ne kislice iz Lidla), ne bi niti pisnil,« je še zapisal.

Pazljivo pri menjavi!

Turiste po žepih kot kaže tolčejo tudi v menjalnicah. Kot so denimo pred dnevi poročali na portalu Rijeka Danas, je bilo na spletišču Reddit mogoče opaziti šokantno objavo nekih nizozemskih turistov, ki so se odločili, da bodo težko prigarane evre zamenjali v eni od menjalnic v Opatiji. Šokirani so ugotovili, da so za 100 evrov prejeli vsega 607 hrvaških kun. Kune so jim tako prodali po menjalnem tečaju 6,07, medtem ko uradni menjalni tečaj hrvaške centralne banke znaša 7,53. S podobnim tečajem operirajo tudi slovenske banke, ki bi denimo Slovencu, ki bi si zaželel hrvaške valute, na današnji dan za 100 evrov izplačale približno 740 kun, dobrih 100 kun več!

Reddit
Tako so jih »ukradli« v menjalnici v Opatiji.