Spalni položaj

Kaj naj bi upoštevali pri izbiri vzglavnika

Mojca Kopriva
27. 5. 2022, 21.10
Deli članek:

Kakovost spanca je zelo pomembna, saj lahko slabo spanje močno vpliva na zdravje. Pri tem pa je poleg primerne vzmetnice pomembna tudi izbira vzglavnika.

Dreamstime
Ko govorimo o višini vzglavnika, načeloma velja, da so nižji primernejši za tiste s povprečno širokimi rameni, če pa so vaša ramena širša od povprečja, je primernejši višji vzglavnik.

Zelo pomemben je položaj našega telesa med spanjem; od tega sta odvisni trdota in višina vzglavnika. Če spite na boku, je najprimernejši čvrstejši vzglavnik, torej tak, ki nudi trdnejšo podporo vratu, glavi in hrbtenici. Če spite na trebuhu, je dobro izbrati mehkejši in nekoliko tanjši vzglavnik (nekateri strokovnjaki predlagajo, da si tak vzglavnik namesto pod glavo namestite pod trebuh), če spite na hrbtu, pa srednje trd oziroma čvrst vzglavnik, ki zagotavlja večjo oporo vratu v spodnjem delu, kar olajša dihanje in preprečuje smrčanje, ki je sicer značilno za tiste, ki spijo v tem položaju. Če med spanjem lege kombinirate, je najprimernejši vzglavnik s kombinacijo različnih polnil, ki se prilagajajo potrebam oziroma legi telesa.

V kakšnem položaju spite?

Poleg trdote je pomembna oblika vzglavnika. Poleg klasičnih, ki so primerni za vse spalne položaje (nekaterim je mogoče odvzemati ali dodajati polnilo in nastaviti trdoto) in za tiste, ki vzglavnike prepogibate in zvijate, poznamo še anatomske vzglavnike, oblikovane tako, da telesu nudijo optimalno podporo. Primernejši so za tiste, ki pretežno spite na hrbtu ali boku, saj so oblikovani tako, da podprejo vrat, torej ima hrbtenica pravilen fiziološki položaj (horizontalen), vratne mišice in vretenca pa so karseda razbremenjeni. Še posebej so primerni za tiste, ki jih pogosto bolita vrat ali hrbet.

Ko govorimo o višini vzglavnika, načeloma velja, da so so nižji primernejši za tiste s povprečno širokimi rameni, če pa so vaša ramena širša od povprečja, je primernejši višji vzglavnik. Večina vzglavnikov je sicer prilagojena ljudem s povprečno širino ramen, ki spijo na boku ali hrbtu.

Kako pogosto menjati vzglavnik

Vzglavnik je priporočljivo menjati na največ tri leta. Medtem se namreč na njem nabere veliko znoja, odmrle kože, prahu in pršic, ki puščajo za seboj iztrebke. Po tem času tudi izgubi svoje prvotne lastnosti in telesu ne omogoča več zadostne opore.