Po meri in potrebi

Prenavljate kuhinjo in ne veste, katero kuhališče izbrati?

Mare Koren
28. 5. 2022, 10.50
Deli članek:

Pomlad je čas, ko se radi lotimo prenov in menjav v domu. Kadar se lotimo prenove v kuhinji, je zagotovo potreben tehten premislek. Predvsem ko izbiramo kuhalno ploščo oziroma štedilnik. Je boljša izbira steklokeramična ali indukcijska plošča? Bi imeli raje plinski štedilnik?

dreamstime
prenova kuhinje

Na trgu je danes pestra ponudba kuhalnih plošč in štedilnikov. Pred nakupom jih je smotrno preveriti na spletu, zlasti če nismo povsem prepričani, kateri tip štedilnika želimo. Če kuhinjo le prenavljate in delovnega pulta ne boste spreminjali, ne pozabite preveriti tudi dimenzij.

Nova kuhinja omogoča pestrejšo ponudbo

Kadar se odločate za menjavo kuhinje, lažje uskladite dimenzijo kuhalne plošče in jo  prilagodite številu družinskim članom. Pri tem se je seveda smiselno ozreti tudi na to, kakšen tip kuharja ste, kolikokrat kuhate in jeste doma. Danes lahko v ponudbi izbiramo tudi med modularnimi elementi in si sami sestavimo kuhalni niz, ki je kombiniran s plinom, elektriko, karom, indukcijo …

Samostoječi ali vgradni štedilnik

Če smo nekoč poznali zgolj samostoječe štedilnike, ki so poleg izbrane kuhalne površine imeli vgrajeno tudi pečico, se ti danes počasi umikajo iz prodaje. Z ločitvijo pečice od kuhalne plošče lahko dosežemo boljšo uporabnost, enostavnejšo razvrstitev ter prilagoditev po željah. Pečica je precej lažje dostopna, če je vdelana višje ter sklanjanje ni potrebno. To je še posebno dobrodošlo pri starejših. Nikar ne pozabite, da so na voljo tudi pečice z izvlečnimi vodili, ki še olajšajo delo.

Steklokeramična plošča ali indukcija?

Današnji trend kuhinj in opremljanja je običajno usmerjen tako, da je kuhalna površina skoraj neviden del pulta. Zato se številni odločajo za steklokeramično oziroma indukcijsko ploščo, kjer je lahko vsa površina tudi brez dvignjenih robov, čiščenje pa je tako mnogo lažje. Kaj pa odločitev med steklokeramično in indukcijsko ploščo? Pri prvi je kuhanje običajno kot pri starih klasičnih električnih kuhalnikih, le da je površin steklena. Za indukcijo pa potrebujete večjo moč elektrike, čeprav je poraba manjša, saj deluje prekinjajoče in manj časa, hrana pa zato prej zavre. Če imate pomisleke glede indukcije, odločitev prepuščamo vam. Lahko pa povemo, da menjava posode pri indukciji ni velik strošek , saj so uporabni vsi emajlirani in litoželezni lonci ter ponve. Edino, česar ne boste mogli uporabljati, so stari lonci iz nerjavnega jekla ali stekla.

***OKVIRČEK: RAVNA KUHALNA POVRŠINA Sicer daje estetski pečat, a težava nastane, ko nam voda prekipi ali se vsebina razlije po kuhalni površini. Takrat se razlije po vsej kuhalni površini, vse do stene. POUDAREK: Menjava posode pri indukciji ni velik strošek, saj so uporabni vsi emajlirani in litoželezni lonci ter ponve. prenova kuhinje (glavna - vzemi samo levi del slike!): Kadar se odločate za prenovo, prilagodite kuhalni del svojim potrebam. steklokeramična plošča: Steklokeramične ali indukcijske plošče so danes najpogostejša izbira. plinski gorilnik: Plinski gorilniki še zmeraj predstavljajo najkrajši čas kuhanja. samostoječi štedilnik: Samostoječi štedilniki se počasi umikajo iz prodaje.***

Dreamstime
Steklokeramične ali indukcijske plošče so danes najpogostejša izbira.