Zanimivosti

Kam z odpadlimi zdravili in kompletom prve pomoči?

Mare Koren
28. 5. 2022, 10.36
Deli članek:

Spomladansko čiščenje je zajelo že marsikatero slovensko stanovanje. Pri praznjenju omar, brisanju prahu s polic, snemanju zaves se številni lotijo pospravljanja predalov, med katerimi je tudi tak z zdravi. Kam z zdravili, ki jim je potekel rok uporabnosti?

Dreamstime
Zdravila s pretečenim rokom odnesite v lekarno.
Električni termometri, merilniki krvnega tlaka in krvnega sladkorja, električni glavniki in inhalatorji ter podobne naprave spadajo med odpadno električno in elektronsko opremo.

Večkrat se vprašamo, kam odvreči tablete, kreme, pršila in druge medicinske pripomočke, ki jim je pretekel rok. Pogosto se to vprašanje pojavi tudi v lekarnah, kjer podobna vprašanja zastavljajo predvsem starši otrok, pravijo.

Posebni odpadek

Odpadna zdravila spadajo med posebne odpadke, ki jih ne smemo zavreči med gospodinjske odpadke ali jih splakniti v straniščno školjko. Nepravilno odvržena zdravila so lahko izjemno nevarna za okolje, saj z razgradnjo vplivajo na status zemlje, vstopajo v površinske in podtalne vode ter tako pronicajo tudi v pitno vodo, kar pa lahko resno ogrozi zdravje ljudi in živali. Zdravila, ki jih med zdravljenjem niste porabili, lahko vrnete v lekarno. Lekarne imajo v skladu z Uredbo o ravnanju z odpadnimi zdravili pripravljene ustrezne zabojnike za oddajo zdravil. Zdravila lahko izročite tudi izvajalcu javne službe v zbirnih centrih ali premičnih zbiralnicah. Prav tako jih bodo sprejeli v specializiranih prodajalnah, v posebnih zabojnikih. Zdravila se nato preda zbiralcem zdravil, ki jih posredujejo odstranjevalcem zdravil v ustrezno uničenje.

Kaj vržemo v zabojnik za odpadna zdravila

V zabojnik za odpadna zdravila lahko odvržemo večino zdravil, a najprej jim moramo odstraniti ovojnino, ki ni v neposrednem stiku z zdravilom. To pomeni, da v zabojnik odložimo le nepoškodovane pretisne omote, na primer s tabletami, kapsulami ali svečkami. Zaprte stekleničke ali plastenke s tabletami, kapsulami, sirupi in kapljicami ter nepoškodovane zaprte tube mazil. Kartonske škatlice in priložena navodila spadajo v zabojnik za papir in karton. Injekcijske igle in drugi ostri predmeti, medicinsko tehnični pripomočki in kemikalije se zbira ločeno ter odda na zbirna mesta nevarnih odpadkov. Bolniki, ki si sami dajejo zdravila podkožno, uporabljene injekcijske igle oddajajo v plastične posode s pokrovi, ki jih po zaprtju ni več mogoče preprosto odpreti.