Akacija raste tako hitro kot plevel, zato predstavlja grožnjo za gozdove, saj se lahko nekontrolirano razširi. V gozdovih je tako nismo prav veseli, pa vendar je njen les izjemno cenjen, saj iz njega izdelujejo vinske in druge sode. Precej radi jo imajo tudi čebelarji, saj čebelam zagotavlja dober vir hrane in pridelka, cveti kar približno osem tednov, njen med pa je zelo okusen. A to ni vse, akacija ima celo vrsto zdravilnih učinkov.

Antibakterijsko delovanje

Akacija vsebuje kar 90 odstotkov zdravih vlaknin, ki so topne v vodi. Njeno uživanje med drugim priporočajo pri zniževanju ravni holesterola v krvi. Raziskave, ki so jih izvedli na eni od japonskih univerz, pa izkazujejo pozitiven vpliv akacije pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa dve. Deluje antibakterijsko, prav zato so njene cvetove včasih žvečili za zdravljenje ustne votline. Cvetove akacije lahko tudi posušimo in take uporabimo za čaj. Ta bo pomagal pri želodčnih in prebavnih težavah. Nepogrešljiv je tudi v času prehladnih obolenj, pomirja kašelj, učinkuje proti vnetjem in krčem ter ima blag odvajalni učinek.

Pri težavah z ustno votlino priporočajo žvečenje akacijevih cvetov, naj gre za vnetje dlesni ali skelenje zob, vnetje grla ali kaj podobnega. Cvetovi imajo namreč antibakterijski učinek.

Zlati akacijev med

Danes je med akacijevimi izdelki nedvomno najbolj znan in priljubljen med, ki ga prepoznamo po zlato rumeni barvi in izjemno dobri tekoči konsistenci. Med vsemi vrstami medu ima najbolj blag in sladkast okus, lahko bi rekli, da tudi nežno diši po pomladi. Akacijev med se priporoča tako otrokom kot sladkornim bolnikom. Dokazano je, da blagodejno učinkuje na delovanje jeter in ledvic ter pomaga lajšati simptome stresa in premagovati bolezni dihal. Z nežno aromo in okusom naj bi spodbujal in vračal tek.

Bodimo previdni

V zdravilne namene uporabljamo zgolj cvetove, ki jih nabiramo od maja pa do konca junija ter jih prepoznamo po belih grozdastih socvetjih, okoli katerih navadno slišimo rojenje čebel, ki jih akacija privabi s svojim sladkobnim vonjem. Pri nabiranju zmeraj pazimo, da ne nabiramo listja in lubja, saj je tako eno kot drugo strupeno. Previdni bodimo tudi pri nabiranju cvetov, saj jih marsikdo zamenja s cvetovi nagnoja, ta pa je v celoti strupen. Ti cvetovi so povsem rumene barve, medtem ko so akacijevi smetanasto beli.