MIla zima že kaže zobe

Gosti oblaki mrčesa težijo Hrvatom, a temu lahko sledi večja nadloga

R.T.
13. 5. 2022, 18.51
Posodobljeno: 13. 5. 2022, 21.27
Deli članek:

Na spletu je predvsem pri naših južnih sosedih v zadnjih dneh mogoče opaziti slike nenavadno gostih rojev nadležnih žuželk. Nekateri domačini srečanje s tem pojavom opisujejo kot pravo pravcato inkvizicijo. Pojav je že dobil možno pojasnilo, po katerem pa lahko nekateri pridelovalci rastlinskih kultur pričakujejo težko žetev.

Davor Špehar
Nadloga za ljudi utegne kmalu postati uničujoča še za gojene rastline.

Hrvaška družbena omrežja so danes zasule slike in posnetki neverjetno gostih in agresivnih rojev neznanih mušic, so poročali na hrvaškem spletnem portalu index. Pravi pravcati oblaki nadležnega mrčesa so bili opaeni tako v predelih jadrana, kot v okolici glavnega mesta, domačini pa pravijo, da tudi tam, kjer je sezonski pojav mušic nekaj normalnega.

Čeprav nadležne živalice povzročajo preglavice mimoidočim, ki tako poročajo o nehoteni »pojedini« živalic, pa ima kot kaže omenjeni pojav lahko tudi bolj zoprne posledice. Iz zagrebške agronomske fakultete so namreč na podlagi analize posnetkov sporočili, da gre zelo verjetno za vrsto listnih uši. Domnevo so potrdili tudi na splitskem Inštitutu za jadranske kulture, kjer se s to vrsto živalic srečujejo pogosteje, vendar očitno v manjšem številu.

Listne uši utegnejo postati še večja nadloga

Ličinke teh živalic se hranijo z rastlinskimi sokovi in so prenašalke mnogih virusov, zaradi njihovega nenavadnega načina razmnoževanja – sposobne so proizvesti večje količine jajčec tudi brez pomoči samcev – pa se jih je izredno težko znebiti, zato veljajo za trdovratne škodljivce na gojenih rastlinah.

Kot kaže, se nadležne mušice zbirajo in iščejo najbolj primerne rastline za naselitev in razmnoževanje, pričakovane škode pa zato še ni mogoče napovedati. A kot kaže, pojav ne le nadležnih, ampak tudi škodljivih rojev žuželk ni naključen. Kot je za spletni portal povedala zagrebška zoologinja Renata Bažok, je njihov pojav mogoče razložiti s splošnimi klimatskimi spremembami, ki so letos dopustile milo zimo, kar je omogočilo ličinkam listnih uši plodno prezimitev.